Video: Hoe pakt onderzaai van het vanggewas dit jaar uit?
De onderzaaiproef bestaat uit meerder soorten vanggewassen zoals Rietzwenkgras, Italiaans raaigras, Engels raaigras, Ethiopische mosterd, zomerwikke, bladrammenas, bladraap en bladkool. Daarop zijn spuitproeven uitgevoerd om te kijken welke middelen goed passen bij maïsteelt met onderzaai van het vanggewas.
Naast de onderzaaidemo zijn er ook verschillende zeer vroege maïsrassen gezaaid. Deze maïsrassen kunnen in potentie een vergelijkbare opbrengst halen in vergelijking met laterrijpe rassen. Op de Topmaïsdemo kunnen melkveehouder met eigen ogen zien of de cijfers overeenkomen met de praktijk.
Levensproductie en snijmaïs?
Naast deze praktijkdemo’s is een interessante lezing over hoe een hoge levensproductie is te halen met snijmaïs, en zijn er verschillende interessante workshops. Zo zal een Duitse voedingsspecialist (Nederlands sprekend) onder andere ingaan op de relatie tussen haksellengte en de vertering van de maïs in de pens.
De evenementen worden gehouden op donderdag 30 augustus in Hapert (NB) en donderdag 6 september in Beerzerveld. Klik hier voor het volledige programma van de Topmaïsevenementen en om aan te melden.
Tekst: Sjouke Jacobsen
Begon na de HAS zijn loopbaan in de fokkerij en veevoedingsbranche. Sinds 2014 werkzaam voor Agrio, vanaf 2022 als freelance vakredacteur. Benut zijn praktijkervaring in de melkveehouderij voor Melkvee.nl en Vakblad Melkvee.
Beeld: Geert van den Biggelaar