Ruw eiwitgehaltes tot over de 300 gram: ‘Voer koeien ruim bij op stal’
Voerleveranciers die vers gras monsteren melden dat het ruw eiwitgehalte deze week is opgelopen van gemiddeld 250 naar meer dan 300 gram ruw eiwit per kilo drogestof. Gert Anker, ruwvoerspecialist bij De Heus: „Daarbij ligt het DVE-gehalte (Darm Verteerbaar Eiwit, red.) en het OEB-gehalte (Onbestendig Eiwit, red.) op hetzelfde niveau. Dit betekent relatief veel onbestendig eiwit en daardoor hoge ureumgehaltes. Daar komt bij dat tot een derde van het eiwit uit nitraat bestaat, wat een belasting is voor de koe en in extreme situaties kan leiden tot nitraatvergiftiging.”
Risico nitraat valt mee
In tegenstelling tot 1976, toen veel koeien dood gingen door nitraatvergiftiging, verwacht Anker dat dit nu wel mee zal vallen. „Er is veel voor gewaarschuwd in de media, maar bij voldoende bijvoeding, zal het zo’n vaart niet lopen. Wanneer tot een derde van het rantsoen uit vers gras bestaat, is het risico daarop verwaarloosbaar”, stelt de specialist. „In 1976 waren de rantsoenen nog anders en kregen veel koeien nog 100 procent gras.”
Beetje kunstmest tegen roest
Ondanks de hoge ruw eiwitgehaltes, adviseert Anker toch een beetje kunstmeststikstof te geven. „Door een klein beetje direct beschikbaar stikstof te geven, is de kans dat veehouders roestvorming in het gras wat voorblijven. Vanaf deze tijd van het jaar is het gras daar gevoelig voor. Helemaal voorkomen met kunstmest is het niet, maar mogelijk kan het op deze manier gehalveerd worden.” Veehouders die nog drijfmest uit moeten rijden raadt de ruwvoerspecialist aan om de drijfmest flink te verdunnen, „voor een betere benutting.”
Stikstofrijk gras conserveert moeilijk
Door de weersomslag is het goed mogelijk dat er vanaf half september weer een mooie snee gras ingekuild kan worden. Een toevoegmiddels is daarbij beslist niet overbodig, aldus Anker. „Stikstofrijk gras met laag suiker laat zich moeilijk conserveren. Het beste is om het gras bij minimaal 45 procent drogestof in te kuilen maar doordat de dagen korter worden, wordt dat steeds lastiger.”
De Topkuilcompetie is weer los. Strijd mee om de beste voorjaarskuil van 2018 en vergelijk uw kuil met collegaveehouders. Naast de landelijke competitie is er per provincie ook een prijs beschikbaar!