‘Maïs fijner hakselen’
Volgens Harrald Helmers, ruwvoerspecialist bij VisscherHolland, zijn de celwanden van de maïs door de droogte wat dikker en taaier. „Fijner hakselen komt de conservering ten goede. De bacteriën kunnen de celwanden dan goed opbreken wat de ontsluiting van het voer ten goede komt.”
Ook Gerard Abbink van Groeikracht geeft dit advies. Hij voegt er aan toe om maïs met de minste kolfaandeel onderop in te kuilen. „Deze maïs is slechter te verdichten. Uit praktijkonderzoek die we vorig jaar hebben gedaan, blijkt dat maïs met een hoog aandeel zetmeel het best te verdichten is. Andersom is maïs met minder zetmeel (lees een laag kolfaandeel) slechter te verdichten.”
Jos Groot Koerkamp van Limagrain sluit zich bij deze adviezen aan. „De variatie is dit jaar groter dan anders.” Ook ziet hij de maïs binnen percelen ongelijkmatig afrijpen. Hij raadt aan om de komende tijd regelmatig te kijken hoe ver de maïs is en daarbij schuin door het perceel te lopen. „Bij grote verschillen is het verstandig om niet alle maïs in één keer te hakselen.”
Meer tips
Meer praktische tips rondom het inkuilen van snijmaïs kunt u lezen in het eerstvolgende nummer van vakblad Melkvee. Deze verschijnt zaterdag 25 augustus.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Topmaisevenementen
Twijfelt u nog over het wel of niet onderzaaien van een vanggewas en de mogelijkheid in combinatie met gewasbescherming? Meer praktische tips over het telen, oogsten, conservering en het voeren van snijmaïs? Wilt u uw spuitlicentie verlengen?
Meld u dan nu aan voor één van de interessante en leerzame Topmaïsevenenten. Met onder andere demovelden die inspelen op de actualiteit rond het verplicht vroeg inzaaien van het vanggewas!
De evenementen vinden plaats op donderdag 30 augustus in Hapert (NB) of donderdag 6 september in Beerzerveld (OV). Twee Topmaisevenementen met interessante workshops en praktijkdemo's.
Nieuwsgierig naar het drogestofpercentage en de voederwaarde van uw maïs? Neem een paar planten mee en laat het ter plekke analyseren!