NMV: ‘Inventarisatie van schade is nodig’
Duitsland trekt een bedrag van 340 miljoen euro uit voor de melkveehouders en akkerbouwers die getroffen zijn door de aanhoudende droogte. De helft van dat bedrag komt van het rijk, de andere helft wordt gefinancierd door de verschillende deelstaten.
Volgens het ministerie van Landbouw in Duitsland gaat in totaal om ongeveer 10.000 agrarische bedrijven, waarvan het voortbestaan onzeker is. De minister van Landbouw, Julia Klöckner, heeft aangegeven dat deze boeren bij opbrengstverliezen van meer dan 30 procent, de helft van de schade vergoed krijgen. Zweden heeft beloofd om een bedrag van 100 tot 120 miljoen euro beschikbaar te stellen voor haar getroffen boeren.
LTO Nederland heeft aangegeven dat het zich zorgen maakt om de concurrentiepositie van Nederlandse boeren en pleit voor een gelijk speelveld binnen de Europese Unie.
Maatregelen
Harm Wiegersma van NMV is niet te spreken over de manier waarop minister Carola Schouten gereageerd heeft op de extreme en aanhoudende droogte. „Je kan niet echt spreken over adequaat handelen.” Hij doelt daarmee onder meer op de vraag of de uitrijdperiode van mest op grasland met twee weken verlengd wordt, die nog niet beantwoord is. Zelf pleit NMV overigens voor een verlenging van zes weken.
Nederland beroept zich op de Brede Weersverzekering en heeft aangegeven geen schadevergoeding uit te keren aan boeren met grote schade. „Maar een Brede Weersverzekering zal op deze manier geen opgang maken in Nederland. Als melkveehouder of akkerbouwer kan je beter zelf je geld sparen. Met een eigen risico van 30 procent en een hoge premie is de verzekering niet voordelig.”
Nooit te laat
Volgens Wiegersma is het nog onduidelijk hoe groot de financiële schade in Nederland is. „In Duitsland is de schade misschien wel groter, maar die is er hier ook zeker. De ene streek is droger dan de ander. De Achterhoek is bijvoorbeeld zeer zwaar getroffen.” De voorzitter van NMV pleit er dan ook voor dat de overheid de schade gaat inventariseren in Nederland. „Bijvoorbeeld doordat boeren dat zelf kunnen aangeven via RVO”, aldus Wiegersma. „Voor een schadecompensatie is het nooit te laat.”