Meer kans op giftige gassen bij maïskuilen van verdroogd gewas
Nitreuze gassen zijn stikstofhoudende gassen, zoals stikstofmonoxide en stikstofdioxide. Vooral dat laatste gas is goed herkenbaar aan de roodbruine gloed, die als gevolg van het gas ontstaat in de buurt van de maïssilo. Wanneer dergelijke gaswolken ontstaan, is uiterste voorzichtigheid geboden. Open de kuil in ieder geval niet.
De gassen zijn zeer giftig. Inademing veroorzaakt irritatie en een brandend gevoel in de ogen, neus en bovenste luchtwegen. Zelfs de inademing van zeer kleine hoeveelheden beschadigt de slijmvliezen van de luchtwegen. In extreme gevallen kunnen de gassen zelfs dodelijk zijn.
Koeien onwel
In een stal bij een boerderij in Leusden zijn dinsdagochtend 21 augustus koeien geëvacueerd, omdat ze 'heftig' reageerden op dampen van geoogste maïs, meldt RTV Utrecht. In eerste instantie werd de brandweer opgeroepen, omdat er sprake zou zijn van brand. Bij aankomst was dit niet het geval. Na metingen in de stal bleek dat er op natuurlijke manier gassen waren vrijgekomen bij onlangs geoogste maïs.
Tekst: Geert van den Biggelaar
Geboren en getogen op een melkveebedrijf in Noord-Brabant. Studeerde veehouderij aan de HAS in ’s-Hertogenbosch vervolgens dierwetenschappen aan de Wageningen Universiteit. Sinds 2016 parttime melkveehouder en parttime redacteur bij Agrio. Verantwoordelijk voor melkvee-gerelateerde onderwerpen in vakblad Melkvee, website Melkvee.nl en de regiobladen.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bronnen: Agrar Heute, RTV Utrecht