Onderzoek naar effect toevoegmiddel voor drijfmest AMFA
Kastelein is een van de veehouders die binnen Proeftuin Veenweiden bezig is om duurzame maatregelen te onderzoeken om de ammoniakuitstoot in het veenweidegebied te verminderen en meer stikstof voor de plant beschikbaar te krijgen.
Hogere voederwaarde
Afgelopen jaar deed de melkveehouder een experiment met het toevoegmiddel AMFA (Agri Minerals Fertilizer Additive). Dit product wordt vermarkt door het bedrijf Agri Minerals. Die geeft aan dat het een minerale, zuurstofrijke en alkalische oplossing is. „Wanneer de verrijkte drijfmest is toegediend op het land, levert deze mest een constante voedingsgift van lange duur aan de plant, met meer wortelstikstof", meldt de leverancier.
Begin april werd het toevoegmiddel op het bedrijf van Kastelein aan een deel van de drijfmest toegevoegd. De drijfmest (27 kuub per hectare) werd eind mei, voor de tweede snede, op een perceel uitgereden. Vervolgens is de graskwaliteit gemeten. Van beide helften van het perceel zijn vers-gras-monsters genomen van de 2e snede. Het resultaat was 50 gram per kilo drogestof meer VEM, 13 gram hoger ruw eiwit, 10 gram hoger DVE, 11 gram hoger OEB en 31 gram extra suiker.
De veronderstelling is dat er als gevolg van AMFA in verhouding meer organisch gebonden stikstof in de mest aanwezig is, die niet vervluchtigt en in de loop van het groeiseizoen beschikbaar komt. Om dit duidelijk in beeld te krijgen wil Proeftuin Veenweiden het project bij Kastelein volgend jaar voortzetten. Het is de bedoeling dat er ook mestmonsters worden genomen van zowel behandelde als onbehandelde mest. Ook worden de opbrengsten van de 1e, 2e en 3e snede gemeten.
Beluchten drijfmest
Eerder deed de melkveehouder een kleinschalig experiment met het beluchten van drijfmest. De verwachting was dat er in de beluchte mest minder ammonium-stikstof zou zitten, waardoor er minder vervluchtiging zou plaatsvinden en er dus meer stikstof zou overblijven. De verschillen bleken echter niet noemenswaardig.
Tekst: Sjouke Jacobsen
Begon na de HAS zijn loopbaan in de fokkerij en veevoedingsbranche. Sinds 2014 werkzaam voor Agrio, vanaf 2022 als freelance vakredacteur. Benut zijn praktijkervaring in de melkveehouderij voor Melkvee.nl en Vakblad Melkvee.
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: Proeftuin Veenweiden