'Klimaat gevaar voor voedselproductie'
Dit blijkt uit het vijfde rapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC). Nederland krijgt te maken met grotere risico's op verzilting van de kust door de stijging van de zeespiegel en grotere risico's op schaarste aan zoetwater in de zomerperiode. Dat kan tot schade aan de voedselproductie leiden.
Grote uitdaging
Volgens staatssecretaris Dijksma moeten in 2050 9 miljard mensen worden gevoed, 2 miljard meer dan nu. ‘Zeker met deze laatste alarmerende cijfers van het IPCC is dat een levensgrote uitdaging’, vindt zij. ‘We zullen dus de landbouw klimaatslim moeten maken.'
Sterke gewassen
'In Nederland doen we dat door ervaring op te doen met landbouw in de verzilte gebieden. In Afrika door de landbouw te helpen met sterke gewassen en een klimaatbestendige omgeving’, aldus de staatssecretaris. Het ministerie van Economische Zaken houdt samen met de Wereldbank van 22 april tot 25 april 2014 een conferentie die in het teken staat van de gevolgen van klimaatverandering en duurzame voedselvoorziening in de toekomst.