NMV reageert op stikstofplannen: 'Beschreven maatregelen kunnen een begin van perspectief bieden'

NMV is positief over het voornemen op korte termijn een rekenkundige ondergrens van 1 mol in te voeren. En over het voornemen de droge depositie in het Aerius model opnieuw tegen het licht te houden. 'Dit kan ertoe bijdragen dat PAS-melders en interimmers gelegaliseerd worden', stelt de NMV. Bijkomend voordeel is dat het zicht op legalisatie juridische procedures op afstand houdt.
Stroken rond overbelaste hexagonen
De keuze van het kabinet voor een regionale maatwerkaanpak valt eveneens de goed bij NMV. 'Door te kiezen voor stroken van 250 meter rond overbelaste hexagonen, met maatwerk per gebied en niet rond de volledige N2000-gebieden is winst en ook terecht', schrijft NMV in haar reactie. 'Echter, alleen het aanleggen van stroken, waarbinnen extra maatregelen worden getroffen, geeft nog geen garantie dat de vergunningverlening weer op gang komt. De zogenaamde additionaliteits-vereiste ligt hier immers dwars, dus de eis dat vrijgekomen stikstof eerst ten goede moet komen aan de natuur.'
Het ontbreken van de precieze invulling stoort NMV. 'Dat is nu net waar het om draait', schrijft de belangenbehartiger in haar reactie.
Zorgen om reductieopgaves
NMV maakt zich grote zorgen over de (onmogelijke) reductieopgaves die de bedrijven bínnen die zones krijgen. 'De natuur is in het huidige stelsel een dermate Holle bolle Gijs, dat alle vrijgekomen stikstof daarin verdwijnt en er nog steeds geen vergunningen kunnen worden afgegeven', aldus NMV.
NMV onderstreept dan ook het belang van het schrappen van de resultaatverplichtingen in de KDW-doelen. 'Europa vraagt van ons immers alleen een inspanningsverplichting om de staat van de natuur in stand te houden.'
Emissiedoelen
Het vervangen van de KDW-doelen door emissiedoelen wordt door de NMV kritisch beoordeeld. Reductie opgaves van 42 tot 46 procent beoordelen ze als fors. Daarbij merkt de vakbond op dat het verlenen van vergunningen op basis van een generieke emissiereductie wat hen betreft een fata morgana is en zonde van het geld.
Het in de wet opnemen van reductiepercentages als resultaatverplichting is volgens de NMV overbodig als de overheid stopt met sturen op de KDW. 'Het voornemen om te komen tot een bedrijfsspecifieke doelsturing zal leiden tot veel praktische en juridische problemen op het gebied van meetbaarheid en handhaafbaarheid. Daarnaast staat het vrijwel haaks op het voornemen om te werken naar een monitoring van de staat van de natuur, zoals elders beschreven', merkt NMV op in haar reactie.

Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Nederlandse Melkveehouders Vakbond