Prijs sojaschroot voor boer bereik opnieuw dieptepunt

Het is al jaren zo dat energiegrondstoffen veel goedkoper in de markt liggen dan eiwitgrondstoffen. Deze rollen zijn nog niet omgedraaid, maar met de huidige prijs van sojaschroot komt het wel in de buurt. De prijs voor de boer volgt daarmee de wereldmarktprijzen. Farmers4all noteert momenteel 32,70 euro voor 100 kilo inlandse sojaschroot (44% eiwit). Daarmee gaat er 2,5 euro van de prijs af. De vraag vanuit de Nederlandse melkveehouders zal komende tijd afnemen vanwege de goede kwaliteit eiwit uit het verse gras. Maar dat is slechts een druppel op een gloeiende plaat vergeleken met het wereldwijde aanbod van soja. Het is vooral het grote aanbod van soja uit Amerika wat de prijs beïnvloed. Tussendoor spelen politieke belangen een bescheiden rol, bijvoorbeeld de houding van president Trump richting China.
Raapschroot
Logischerwijs is er weinig vraag vanuit de veehouderij naar raapschroot. Alleen vanuit de VLOG-hoek wordt aan de raapschroot-markt getrokken. Het aanbod is echter ook beperkt, waardoor de raapschroot haar eigen koers volgt. Voederwaarde-technisch is raapschroot veel te duur. Met 31 euro per 100 kilo, ging de prijs afgelopen week zelfs nog een euro omhoog bij Farmers4all. Ook zonnepitschroot als eiwitgrondstof is heel beperkt beschikbaar.
Granen
De graanmarkt is weinig beweging in te krijgen. Al vanaf eind 2024 staan de boerenprijzen van tarwe en maismeel onveranderd. Tarwe kost 26,50 euro, maismeel doet nog steeds 26,00 euro per 100 kilo. Gerst ging eind februari naar 26 euro en is daarmee duurder dan we in het verleden gewend zijn. De termijnmarkten laten wel wat bewegingen zien vanwege betere oogstvooruitzichten en beschikbaarheid. De afgelopen twee weken zien we de dagprijzen dalen. Toch blijven de politieke spanningen en handelsoorlog voorlopig zijn weerslag hebben. Als er beweging komt, dan is het vooral maismeel wat daar op zal reageren.
Overige grondstoffen
De overige, meest vezelrijke, grondstoffen geven ook weinig nieuws. Dit uit zich in stabiele prijzen van palmpitschilfers (20 euro), sojahullen (23 euro), pulpbrok (25 euro) en tarwegries (18,50 euro).
Bijproducten
Bij de vochtige bijproducten stijgen met name de vloeibare aardappelproducten in prijs. De tarwegisten dalen door de afnemende vraag vanwege de scherpe sojaprijzen. Bierbostel kan wat voederwaardeprijzen betreft de markt niet bijbenen (ruim 10 en 15 procent boven de VEM- en DVE-prijs). Corngold is met rond de 80 procent van de voederwaardeprijs een interessante energiebron als alternatief voor granen.