FrieslandCampina bespaart 100 miljoen liter water per jaar door hergebruik water uit wei

Bij de productie van kaas komt wei vrij, een bijproduct dat grotendeels uit water bestaat en dient als grondstof voor onder meer kinder- en sportvoeding. Met een slimme techniek, omgekeerde osmose, wordt het water uit de wei in Gerkesklooster teruggewonnen. Bij verkeerde osmose wordt het water door speciale membranen geperst, die alleen zuiver water doorlaten. Het water dat na deze bewerking overblijft is schoon en is geschikt voor hergebruik voor productieprocessen en het reinigen van installaties en melktankwagens.
Een besparing van 100 miljoen liter water op jaarbasis
De productielocaties in Gerkesklooster bespaart hierdoor jaarlijks meer dan 100 miljoen liter water. Daarmee is de locatie inmiddels voor 70 procent zelfvoorzienend in water. Het streven is om in de toekomst volledig zelfvoorzienend te worden.
'Kaas is niet alleen erg lekker, maar ook voedzaam. Echter, de productie ervan vereist veel water en energie. Onze focus op duurzaamheid motiveert ons deze bronnen zo efficiënt mogelijk te gebruiken en de impact op het milieu te minimaliseren. Daarnaast besparen we hiermee kosten én verbeteren we onze concurrentiepositie. Zo snijdt het mes aan twee kanten. De implementatie was technisch uitdagend, maar dankzij de inzet van meer dan honderd collega’s hebben we dit gerealiseerd zonder de productie stil te leggen. Dat is echt een teamprestatie', vertel een trotse projectmanager Jasper Faber in het persbericht.
FrieslandCampina gaat deze technologie nu uitrollen naar andere locaties, waaronder de productielocatie in Lutjewinkel.

Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: FrieslandCampina
Bron: FrieslandCampina