
Verdienmodel tiny houses op boerenland

Door heel Nederland wordt er gezocht naar een toekomstbestendig verdienmodel voor de landbouwsector. In de Peel wordt er door een groep ondernemers ingezet op landschapslandbouw, een kansrijke oplossing. Door landbouw, natuur en wonen slim te combineren wordt een robuuste tweede tak ontwikkeld.
‘Met deze factsheets kan iedereen zonder voorkennis aan de slag. Latijnse namen voor planten en termen als kpi’s (kritische prestatie indicatoren) zijn zoveel mogelijk vermeden. Bomen gaan niet dood omdat je de Latijnse naam niet weet. Wél omdat je vergat om ze op tijd water te geven!’
Jan Ottens, 2023
Als bijscholing is de cursus ‘Samen leren landschapsboeren’ in het leven geroepen. Met succes; 46 boeren en grondeigenaren nemen deel en wisselen ideeën, ervaringen en best practices uit. Dit gezamenlijke leerproces vormt de basis voor een sterkere community die zich richt op het bouwen van een duurzamere toekomst voor de landbouw.
Tips landschapbeheer
Met het bijhouden van landschapselementen zoals houtwallen, heggen, oevers en lanen hebben de meeste natuurinclusieve boeren al decennialang ervaring. Deze praktijkkennis is nu gebundeld in vijf handige factsheets: heggen, houtwal/ -singel, bossen, kruidenrijk grasland en plantadviezen voor bomen en struiken. Het doel van de factsheet benadrukt Jan Ottens in het voorwoord: ‘Met deze factsheets kan iedereen zonder voorkennis aan de slag. Latijnse namen voor planten en termen als kpi’s (kritische prestatie indicatoren) zijn zoveel mogelijk vermeden. Bomen gaan niet dood omdat je de Latijnse naam niet weet. Wél omdat je vergat om ze op tijd water te geven!’
Naast de factsheets biedt het project op hun eigen site een veelvoud van video's, webinars en ander cursusmateriaal waarmee je zelf aan de slag kunt.
Meer informatie op de vakinformatiepagina voor de melkveehouder.
Meer over natuurinclusieve landbouw vind je in de kennisbank van Groen Kennisnet.
Tekst: Redactie Groen Kennisnet
Beeld: iStock
Bron: Groen Kennisnet