Vertrouwensloket welzijn landbouwhuisdieren signaleert 'zorgwekkende' trend door druk op boeren

Het Vertrouwensloket noemt die stijging 'zorgwekkend' en het is volgens de organisatie een teken dat de druk op de veehouderijsector structureel van aard is. „Deze cijfers onderstrepen de blijvende uitdagingen binnen de sector", zegt interim-voorzitter Dirk Bruins van het Vertrouwensloket. „Structurele obstakels, zoals terughoudendheid van banken bij financieringen en beperkte vergunningsmogelijkheden voor stalaanpassingen, maken het voor sommige bedrijven onmogelijk om door te gaan. In alle diersectoren zien we dat bedrijfsbeëindiging soms de enige overgebleven optie is."
Uit het jaarrapport blijkt dat 58 procent van de meldingen ging over rundveebedrijven, 23 procent over paardenhouderijen, 12 procent over schapen/geitenhouderij, 6 procent over varkenshouderijen en één procent over pluimveebedrijven. 56 procent van de meldingen kwam van burgers, 30 procent van erfbetreders en 14 procent via de NVWA.
Groei meldingen 'toegankelijke bedrijven'
Van de 92 meldingen in 2024 ontvingen 71 bedrijven daadwerkelijke begeleiding. Het Vertrouwensloket signaleert specifieke knelpunten zoals verslechterde huisvesting door mestproblematiek en melkveebedrijven die langdurig geen melk leveren zonder in de officiële melkweigering te zitten. 'De complexiteit van de situaties waarin het loket wordt ingeschakeld, benadrukt de uitdagingen waar veehouders voor staan. Daarnaast groeit het aantal meldingen over bedrijven die toegankelijk zijn voor het publiek, zoals boerencampings', meldt het Vertouwensloket in een eigen bericht.
Achter verminderde dierzorg gaan vaak psychosociale of financiële problemen schuil. Het Vertrouwensloket werkt daarom met een integrale aanpak, waarbij niet alleen de dieren maar ook de veehouder zelf centraal staat. Bruins: „We zien gelukkig ook positieve ontwikkelingen. Erfbetreders weten het Vertrouwensloket steeds beter te vinden en er is een groeiende bereidheid om problemen bespreekbaar te maken. Die openheid is cruciaal om tijdig passende hulp te bieden.”
Eigen initiatief
Het loket is een initiatief van de veehouderijsector. Het Vertrouwensloket is, naast een meldpunt, ook bedoeld voor overleg en het verstrekken van informatie. Erfbetreders en burgers kunnen bij het Vertrouwensloket terecht met vragen, voor advies of het doen van een melding over verminderde zorg van boerderijdieren (landbouwhuisdieren). Het gaat om bedrijfsmatig gehouden runderen, paarden, varkens, schapen, geiten en pluimvee. Het Vertrouwensloket adviseert en zoekt samen met de veehouder naar oplossingen.

Tekst: Guus Daamen
Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Vertrouwensloket Welzijn Landbouwhuisdieren