
Win een Grassilage Kit voor het bepalen van het suikergehalte van gras
Suikergehalte belangrijk bij bepalen juiste maaimoment voor het inkuilen van gras
Waarom suiker zo belangrijk is bij inkuilen van gras

Tijdens de conservering van gras voeden bacteriën zich met de suikers in het gewas. Deze worden omgezet in melkzuur en/of azijnzuur die ervoor zorgen dat de pH snel daalt en de conservering op gang komt. Suiker is dus een onmisbaar onderdeel van het conserveringsproces. Om het juiste maaimoment te bepalen is daarom belangrijk niet alleen de weersvoorspellingen, maar ook het suikergehalte van het gras in de gaten te houden. Met een brixmeter bepaalt u heel eenvoudig het suikergehalte van het gras. Onze Grassilage Kit bevat alles om eenvoudig het suikergehalte van het gras te bepalen.
Welke factoren bepalen het suikergehalte in vers gras?
- Aantal zonuren: veel zon verhoogt de fotosynthese waardoor veel suiker worden gevormd
- Koude nachten : bij temperatuur onder 7°C wordt suiker niet afgebroken en blijft het in het gras aanwezig
- Lengte veldperiode : een korte veldperiode zorgt voor behoud van suikers
- Maaistadium : hoe ouder gewas, des te minder suiker
Verhouding suiker en eiwit
Bovenstaande grafiek laat duidelijk de verschillen tussen voorjaars- en najaarsgras zien. De hoeveelheid suiker daalt na de tweede helft van mei, terwijl het eiwitgehalte dan juist weer oploopt. Zonnig weer in combinatie met koude nachten zorgt ervoor dat voorjaarsgras relatief veel suiker bevat. In het najaar bevat het gras juist minder suiker maar wel veel eiwit.
Verschillende aanpak voor- en najaarskuilen
Zoals eerder vermeld zijn suikers nodig voor de conservering. Het lage suikergehalte en het hoge eiwitgehalte in najaarsgras zorgt ervoor dat de conservering ervan vaak lastiger verloopt. Wanneer het gras minder goed conserveert, wordt er meer eiwit afgebroken in o.a. ammoniak en gaat er veel werkelijk eiwit verloren. Het suikergehalte van het gras is dus een goede indicator voor de kans op een geslaagde conservering. Daarnaast kunt u met het suikergehalte, het gewenste droge stof gehalte en het verwachte ruw as gehalte het juiste inkuiltoevoegmiddel kiezen.

Ideale brixwaarde 4 tot 7
Het suikergehalte van het gras is eenvoudig te bepalen met behulp van een Brixmeter. Het beste is om een paar dagen voor het maaien te meten. De ideale brixwaarde voor maaien ligt tussen 4 en 7. Dit staat gelijk aan 10% tot 15% suiker. Voor de conservering is 10% suiker nodig. De resterende 5% draagt bij aan de smakelijkheid van het gewas. Teveel suiker verhoogt de kans op pensverzuring.
Wanneer het suikergehalte meten?
In de namiddag bevat gras meer suiker dan in de ochtend. Om de juiste waarde te bepalen neemt u een grasmonster op het tijdstip van de dag dat u van plan bent te gaan maaien. Het gras moet in ieder geval nagenoeg droog zijn. Is de brixwaarde lager dan 2, stel het maaien dan enkele dagen uit en meet opnieuw.
Het juiste inkuiltoevoegmiddel kiezen
Bevat het gewas weinig suiker, dan is Tasty Silage Jumpstart een geschikt inkuiltoevoegmiddel. Deze bevat homofermentatieve bacteriestammen die ingezet worden voor de productie van melkzuur waardoor de pH snel daalt. Zijn er voldoende suikers aanwezig, brixwaarde > 4, dan bepaalt het droge stof gehalte welke inkuiltoevoegmiddel past. Bij nattere kuilen adviseren we dan Tasty Silage Jumpstart voor een snelle pH daling. Voor de drogere en suikerrijke kuilen is Tasty Silage Grass beter passend. Deze bevat melkzuur- en azijnzuurvormende bacteriën. Melkzuur zorgt ervoor dat de pH snel daalt en azijnzuur heeft een broeiremmende werking. Verwacht u dat de grassilage veel ruw as bevat, bijvoorbeeld bij open weides, groenbemesters of luzerne dan krijgen boterzuurbacteriën meer kans de conservering te verstoren. Bonsilage Forte heeft een krachtige werking tegen clostridia waardoor de pH snel daalt voor een goede conservering.
Hoe meet ik het suikergehalte van gras?
- Neem een grasmonster op het tijdstip van de dag dat u gaat maaien. Op de vroege namiddag is het suikergehalte het hoogst.
- Neem een representatief monster op meerdere plekken in het veld
- Maai het gras met een schaar op dezelfde hoogte als waarop u het gaat maaien
- Meng het grasmonster voor een gelijkmatige verdeling van blad en stengel
- Knip het grasmonster klein en meng het goed door elkaar
- Gebruik een knoflookpers om het plantensap uit te persen
- Doe een paar druppels plantensap op de monsterplaat
- Sluit de monsterplaat en zorg dat het plantensap goed verdeeld is
- Kijk door de brixmeter richting een lichtbron
- Lees de brixwaarde af op de schaal waar het licht en donker elkaar kruisen
- Maak het monsterplaatje schoon met een schoon doekje
Bepaal eenvoudig het suikergehalte van gras!
Win een Heemskerk Grassilage Kit
Met de Heemskerk Grassilage Kit heeft u alles bij de hand om op eenvoudige wijze het suikergehalte van het gras te bepalen, zodat u het juiste maaimoment en inkuiltoevoegmiddel kunt kiezen. De Grassilage Kit bestaat uit:
- Refractometer : meetbereik 0 tot 32% Brix
- Roestvrijstalen knoflookpers
- Graslandhoogtemeter
- Handleiding
- In handige opbergbox