
Belangrijke rol van inkuilmiddelen in stikstofefficiëntie en CO2-reductie

Bonsilage inkuilmiddelen maximaliseren de kwaliteit en benutting van je ruwvoer. Tegelijkertijd spelen ze een belangrijke rol op het gebied van stikstofefficientie en de vermindering van CO₂-uitstoot. Namelijk als waardevolle voedingsstoffen behouden blijven en de inkuilverliezen minimaliseren, vermindert de CO₂-voetafdruk van je melkveebedrijf.
Duurzaamheidsdoelen
Om de werking van Bonsilage op het gebied van stikstof- en CO2-efficientie aan te duiden, introduceren we dit voorjaar de begrippen N-MAX en CO2 MIN. Hiermee is het voor jou altijd duidelijk in welke mate een Bonsilage-product bijdraagt aan de duurzaamheidsdoelen van je bedrijf.

N-MAX: stikstofefficiëntie, meer eiwit voor het vee, minder verliezen in de silo
Bonsilage-producten met het N-MAX- label beschermen het waardevolle eiwit in het voer. Dit leidt tot een betere benutting. Elke kilogram ruwvoer wordt zo optimaal benut. Dit bespaart kosten voor duur aangekocht voer en verbetert de gezondheid en prestaties van jouw veestapel. Uit nieuw onderzoek blijkt dat Bonsilage het eiwitaandeel in het voer enorm goed stabiliseert. Eiwit heeft een directe relatie met stikstof, dus door minder eiwitverlies neemt de stikstof efficiëntie toe.

CO2 MIN: maximale efficiency, minimale emissie
Hoogwaardig kuilvoer draagt direct bij aan de vermindering van methaan- en CO₂-uitstoot. Bonsilage inkuilmiddelen bevorderen een gecontroleerde en stabiele fermentatie, minimaliseren nutrientenverliezen en verbeteren de smakelijkheid en verteerbaarheid. Dit verhoogt de productiviteit in de veehouderij (melk/vlees) per kilogram voer. Efficient gevoerde dieren die kwalitatief hoogwaardig ruwvoer krijgen, zorgen voor minder methaan- en CO₂-uitstoot.
Toekomstgerichte oplossingen: innovatie voor generaties
De Bonsilage inkuilmiddelen hebben zich niet alleen de afgelopen 25 jaar bewezen, maar zullen ook in de toekomst nieuwe normen blijven stellen. Met geavanceerde combinaties van melkzuurbacterien die voldoen aan de huidige eisen op het gebied van efficientie, winstgevendheid en duurzaamheid, leveren ze een belangrijke bijdrage aan de toekomst van de landbouw.
Bonsilage Fit gras
hogere stikstofefficiëntie en koegezondheid
Onafhankelijk onderzoek van de Universiteit van Rostock (Duitsland) toont aan dat gras dat ingekuild is met Bonsilage Fit Gras beter fermenteert. Er waren significante verschillen in het aandeel melkzuur, azijnzuur, propanol en propaandiol (propyleenglycol) ten opzichte van de onbehandelde controle graskuil. Daardoor daalt de pH in kuilen met Bonsilage Fit Gras veel sneller naar het gewenste niveau. Dit resulteert in een betere bescherming van het waardevolle eiwit. Bijkomend voordeel van de snelle pH daling is ook een significant lagere ammoniakfractie (na 14 als 90 dagen). Dit laatste is goed nieuws voor de koeienpens. De omzetting van ammoniak naar ureum kost energie. Dit belast de lever. Inkuilen met Bonsilage Fit Gras verbetert dus de stikstof efficiëntie en de gezondheid van de koe.