CowToilet officieel erkend als emissiearme staltechniek

Het CowToilet is, onder de naam 'ligboxenstal met urineopvangstation', officieel opgenomen in de Omgevingsregeling als emissiearme techniek. En daarmee is het wettelijk erkend als een volwaardige methode om ammoniakemissie bij de bron te reduceren.
Staatscourant
De erkenning volgt op een langdurig en zorgvuldig proces van metingen, verslaglegging en beoordeling. De Technische Adviespool (TAP) beoordeelde de metingen, waarna het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat ze goed keurde. Het volledige besluit is gepubliceerd in de Staatscourant.
Henk Hanskamp, oprichter van Hanskamp laat in een eerste reactie weten: „Deze erkenning bevestigt niet alleen de werking van het CowToilet, maar biedt melkveehouders ook nieuw perspectief om op een praktische en toekomstgerichte manier invulling te geven aan emissiebeperking. Het CowToilet werkt voor de koe, voor de boer én voor het milieu.”
Emissie voorkomen
Het CowToilet voorkomt emissie nog voordat die ontstaat. Door de koeienurine direct op te vangen voordat deze in aanraking komt met de mest wordt de vorming van ammoniak grotendeels voorkomen. Het probleem wordt direct bij de bron aangepakt. 'Die aanpak zorgt niet alleen voor een meetbaar lagere uitstoot, maar draagt ook bij aan een gezonder stalklimaat, beter diercomfort en efficiënter stalmanagement. Daarmee past het systeem naadloos binnen de ontwikkeling richting kringlooplandbouw', stelt Hanskamp in een persbericht over de erkenning.
Tegelijkertijd levert het systeem een aantoonbare milieuwinst op. Het gebruik van een urineopvangsysteem leidt tot aanzienlijk minder ammoniakemissie dan traditionele stalsystemen. Dat heeft een positief effect op de natuur, de luchtkwaliteit en de gezondheid van melkvee, veehouders en omwonenden.
Koeienurine als kunstmestvervanger
Naast de erkenning als emissiearme staltechniek speelt het CowToilet ook een rol binnen de nationale onderzoekspilot “Reinventing Circular Dairy Farming”. Binnen deze pilot - een publiek private samenwerking tussen Hanskamp, Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, Wageningen Livestock Research, Slootsmid, Nederlands Centrum Mestverwaarding en Lely - wordt onderzocht hoe koeienurine op melkveebedrijven kan worden benut als kunstmestvervanger. De pilot is dit jaar van start gegaan.
Deelnemers aan de pilot profiteren van een ontheffing die het mogelijk maakt om urine boven de huidige gebruiksnormen voor dierlijke mest te benutten. Dit kan direct bijdragen aan lagere mestafvoerkosten en een hogere mate van circulariteit op het eigen bedrijf.
Deelname aan de pilot, 'Reinventing Circular Dairy Farming'
Op dinsdag 16 april organiseert Hanskamp een informatiemiddag over de inhoud van de pilot en de voordelen van deelname. Meer informatie over de pilot en aanmelden voor de informatiemiddag kan via deze link.