Slowakije krijgt 50.000 MKZ-vaccins van Nederland

De Slowaakse autoriteiten hebben gevraagd of Nederland met spoed vaccins kan leveren. Wiersma heeft deze op voorraad liggen, omdat ze bij de uitbraak van MKZ in Duitsland al 100.000 vaccins aanschafte. De helft daarvan gaat nu naar Slowakije. Deze vaccins zijn werkzaam tegen het serotype 'O' dat nu in Slowakije en Hongarije rondwaart. Er is geen direct verband met de uitbraak in Duitsland aangetroffen, maar wel tussen de uitbraken in Hongarije en Slowakije.
Europese hulp
Slowakije heeft verschillende Europese lidstaten om hulp gevraagd. Zo helpen buurlanden bij het ruimen van de getroffen bedrijven. Nederland helpt dus met het doneren van vaccins. 'Ik vind het belangrijk om deze hulp te bieden. Uiteindelijk is het in ieders belang, ook van de sector en het bedrijfsleven, dat de situatie ten aanzien van MKZ in de gehele EU onder controle blijft', schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. De vaccins zijn dinsdagochtend in Slowakije aangekomen.
Kosten donatie
Nederland houdt genoeg vaccins over om in ons eigen land een eerste vaccinatie te kunnen uitvoeren. Ook heeft de minister een contract waarmee binnen zes werkdagen weer nieuwe vaccins besteld kunnen worden.
De vaccins zijn betaald vanuit het Diergezondheidsfonds. De kosten van het doneren zijn volledig voor rekening van het ministerie.
Geen risicovolle transporten
In zowel Hongarije als Slowakijke is een nieuwe besmetting vastgesteld. In Slowakije zijn daardoor in totaal vijf bedrijven al getroffen, in Hongarije drie. Inmiddels ligt daarom ook een deel van de beperkingszone in Oostenrijk. De NVWA heeft daarom gekeken of er risicovolle transporten naar Nederland zijn geweest. 'Dit is op basis van geregistreerde transporten niet het geval', meldt Wiersma.
Eerder bekeek de NVWA al of er risicovolle vervoersbewegingen vanuit Hongarije en Slowakije hebben plaatsgevonden. Dit bleek niet het geval te zijn.

Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Tweede Kamer