CRV komt met fokwaarde voor methaanuitstoot

Uit onderzoek (zie kader hieronder) onder ongeveer 11.500 koeien op 90 melkveebedrijven blijkt dat methaanuitstoot erfelijk is. Dat betekent dat 35 procent van de variatie in methaanuitstoot te verklaren is door verschillen in genetische aanleg. De overige 65 procent is volgens de fokkerij-organisatie toe te schrijven aan het rantsoen. Volgens CRV is de erfelijkheidsgraad van methaanuitstoot vergelijkbaar met die van exterieurkenmerken.
De nieuwe fokwaarde wordt uitgedrukt in gram methaanuitstoot per koe per dag. Een fokwaarde van 100 is het gemiddelde op basis van dieren geboren in 2020. Een koe met een fokwaarde boven de 100 heeft genetische aanleg voor een lagere methaanuitstoot dan gemiddeld. Met een fokwaarde lager dan 100 is de aanleg juist hoger.
Gemiddeld 435 gram methaanuitstoot
De gemiddelde methaanuitstoot voor Nederlandse en Vlaamse melkkoeien bedraagt 435 gram methaan per koe per dag, met een spreiding van 36 gram. Deze spreiding komt overeen met vier fokwaardepunten. Elke punt hoger betekent dat de stier gemiddeld 9 gram methaan per koe per dag minder uitstoot. Wanneer een stier met een fokwaarde van 104 wordt gekruist met een koe met een fokwaarde van 100, krijgt de nakomeling een score van 102 voor methaanuitstoot. Dat betekent dat de dochter 417 gram methaan per koe per dag uitstoot, oftewel 18 gram minder.
„Dat lijkt misschien niet veel”, zegt Niek Meijer namens CRV, „maar stel dat een bedrijf 100 koeien heeft, dan levert dat op jaarbasis een vermindering van 657 kilogram methaanuitstoot op. Dat staat gelijk aan 16.425 CO2-equivalenten. Genetische reductie van methaan is naar schatting tien keer zo goedkoop per kilogram gereduceerd methaan als het gebruik van voeradditieven. Bovendien is het effect van genetische selectie permanent en cumulatief over generaties. Uit het onderzoek blijkt ook dat koeien met aanleg voor lagere methaanuitstoot dit kunnen realiseren op verschillende rantsoenen. Het is niet duidelijk waarom de ene koe beter presteert op het gebied van methaanuitstoot dan een andere, maar dat geldt ook voor veel andere kenmerken van koeien.”
Relatie melkproductie en methaanuitstoot
De fokwaarde methaan wordt in eerste instantie alleen voor Holstein-koeien gepubliceerd, omdat CRV alleen gegevens van dit ras heeft. Koeien kunnen een genomics fokwaarde krijgen op basis van een genotype. Stieren kunnen op aanvraag van de stiereigenaar een genomics fokwaarde verkrijgen. Daarnaast krijgen alle stieren met dochterinformatie een conventionele fokwaarde op basis van de methaanmetingen van hun dochters.
CRV deed onderzoek naar de correlatie van methaanuitstoot met belangrijke eigenschappen zoals melkproductie en gezondheid. Hieruit blijkt dat er een licht negatieve genetische correlatie (-0,39) bestaat tussen methaanuitstoot en melkproductie. Dit betekent dat dieren met een hogere aanleg voor melkproductie gemiddeld ook een iets hogere aanleg hebben voor methaanuitstoot. „Maar deze correlatie is matig”, benadrukt Meijer, „er zijn nog steeds voldoende dieren die goed scoren op beide kenmerken.”
Uit het onderzoek blijkt ook dat er een licht negatieve correlatie is met lichaamsgewicht en voeropname en een licht positieve correlatie met voerkostenbesparing voor onderhoud (efficiëntere dieren stoten minder methaan uit). Er is nauwelijks tot geen significante genetische correlatie gevonden tussen methaanuitstoot en gezondheidskenmerken (zoals vruchtbaarheid en klauwgezondheid) of exterieurkenmerken (beenwerk en uier). Dit biedt melkveehouders volgens CRV de mogelijkheid om op methaan te selecteren zonder nadelige gevolgen voor deze andere belangrijke eigenschappen.
Hoe werd het onderzoek uitgevoerd?
De fokwaarde voor methaanuitstoot is ontwikkeld in het kader van het Climate Smart Cattle Breeding-project. Dit project is een samenwerking tussen CRV, Wageningen Universiteit en FrieslandCampina. Het project is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van LNV en ontving ook financiële steun van het ministerie.
Het doel van dit project is om een fokwaarde voor methaan te ontwikkelen door metingen van methaanuitstoot bij koeien te verrichten. Het Climate Smart Cattle Breeding-project is onderdeel van een bredere inspanning om te onderzoeken of het überhaupt haalbaar is om een fokwaarde voor methaan te ontwikkelen. De eerste metingen in het kader van dit onderzoek begonnen al in 2019.
Sniffer en GreenFeed
Er werden twee methoden gebruikt om de methaanuitstoot te meten: met de sniffer op 89 bedrijven en op één bedrijf met de GreenFeed. De sniffer is een apparaat dat in de melkrobot hangt en de lucht aanzuigt wanneer een koe aan het vreten is. Het meet de concentratie van methaan in de uitgeademde lucht in deeltjes per miljoen (parts per million). De gegevens van de sniffer worden gekoppeld aan de gegevens van de melkrobot om de meting aan de juiste koe te koppelen.
De GreenFeed is een krachtvoerstation waarbij de koe haar kop in een bak steekt om voer op te nemen. De GreenFeed zuigt actief alle lucht aan die de koe uitstoot en meet de totale methaanuitstoot in gram per dag. Deze metingen worden uitgevoerd door CRV in samenwerking met Agrifirm en staan los van het Climate Smart Cattle Breeding-project.
De dataset voor de sniffer omvat ruim 225.000 weekobservaties van circa 11.500 koeien op 89 bedrijven, met bijna 1.400 verschillende vaders. De GreenFeed-data bestaat uit bijna 12.000 weekobservaties van bijna 400 koeien met ruim 150 stieren op één bedrijf. Wereldwijd gezien is dit volgens CRV de grootste dataset voor methaanmetingen bij melkvee.
Erfelijkheidsgraad
De erfelijkheidsgraad voor methaan ligt voor de sniffer tussen de 0,14 en 0,19 en voor de GreenFeed tussen de 0,34 en 0,37. De betrouwbaarheid van de fokwaarde voor dochtergeteste stieren ligt tussen de 25 procent en 70 procent, afhankelijk van het aantal dochters met meetgegevens. Voor genomics geteste stieren ligt de betrouwbaarheid rond de 35 tot 45 procent in de indexdraai van april 2025. Deze betrouwbaarheid is lager dan bij andere kenmerken vanwege de relatief kleinere dataset, maar zal naar verwachting toenemen naarmate er meer data verzameld wordt.