Fotoserie: Melkveehouder verkoopt kaas en vlees aan huis: ‘We doen het voor de connectie met en waardering van klanten’

Dit topartikel wordt u gratis aangeboden voor de redactie van Vee & Gewas. Meer informatie over de verschillende abonnementen via de link.
Met flyers en borden worden bezoekers over het erf van de familie Looman richting de garage gestuurd. Voor de gelegenheid zijn de fietsen daar uitgehaald zodat er voldoende ruimte is voor klanten en twee statafels met daarop de kaasproeverij. Er wordt koffie en thee ingeschonken en er is tijd voor een praatje met kennissen, vrienden en klanten die vlees of kaas komen kopen.
Judith die net met een klant afgerekend heeft vertelt dat het een beetje een uit de hand gelopen hobby’s is. „Het begon destijds met dat we een keer een koe lieten slachten voor bij onszelf in de diepvries”, vertelt ze. „Maar dat was veel te veel vlees voor ons. De kinderen waren er nog niet dus we waren met z’n tweeën. We deelden toen wat vlees uit aan vrienden en kennissen die dat heel leuk vonden.” Het jaar erna werd er een extra koe geslacht voor in eigen vleespakketten en van het een kwam het ander vertelt de boerin.
Verschillende pakketten
Tegenwoordig verkopen ze verschillende pakketten. Zo is er een gemaks-pakket, Een pakket van ongeveer 3,5 kilogram met gehakt, hamburgers, biefstuk, en rundersaucijzen. Een pakket met ‘Alles Deur Mekare’ van ongeveer 6,5 kilogram met onder andere gehakt, hamburgers, biefstuk, rundersaucijzen, schenkel, braadvlees, stoofvlees en riblappen. Een soeppakket met onder andere een vleesrijke schenkel, poulet, soepbot, ossenstaart en een mergpijpje. En tot slot een Barbecue-pakket met biefstuk, steak, saucijs en hamburgers. Dick: „We proberen zoveel mogelijk op bestelling of in pakketten te verkopen zodat we niet met enkele stukken vlees blijven zitten.”
Tekst gaat verder onder foto's.
Dick en Judith houden jaarlijks 5 tot 6 nakomelingen van hun Holstein-melkkoeien die geïnsemineerd zijn met Belgisch Witblauw aan voor de verkoop van vleespakketten. „We laten die ossen zodat we ze tussen ons eigen jongvee kunnen houden”, vertelt Dick Looman die even meeloopt de stal in. „Op die manier blijven ze in de kudde en groeien ze naar onze mening diervriendelijk op. Wanneer ze 1,5 tot 2 jaar oud zijn laten we ze lokaal slachten bij slachterij Heinen in Zelhem. Dat gaat heel goed. De os die nu in de pakketten zit leverde ons 400 kilo geslacht gewicht op. Maar daarbij wil ik zeggen dat wij niet gaan voor zoveel mogelijk vlees aan de koe zodat we meer kunnen verkopen. Het gaat ons om de verbinding met de klanten en ze laten zien hoe we de dieren hier houden. Tijdens de ophaaldagen krijgen we waardering voor wat we doen, dat maakt het mooi.”
Tijdens de ophaaldag is er voor klanten de gelegenheid om met Dick een rondje over de boerderij te doen. „Door het zo te bundelen met de ophaaldag kunnen we ook echt even de tijd nemen om mensen mee te nemen over het erf. Je merkt dat onze klanten graag willen weten waar hun vlees vandaag komt. Dat kunnen we op deze manier mooi laten zien.”
Smoks Hanne-kaas
Naast vlees verkoopt de familie ook sinds enkele jaren kaas. Eens in de paar maanden laten ze zo’n 2.000 liter melk ophalen en verkazen. „Die krijgen we dan weer in stukken en geseald terug”, legt Judith uit. „We wilden het niet te moeilijk maken dus we hebben 3 kruidenkazen en naturelkaas. De kaas wordt van volle melk gemaakt waardoor het die romige smaak heeft. De meest bijzondere van de drie kruidenkazen is de Smoks Hanne-kaas. Zelhem staat bekend als Smoks Hanne-dorp en daar hebben we een kruidenkaas naar vernoemd. Die ligt ook af en toe bij de lokale kaaswinkel in het dorp.”
Voor de ophaaldag hadden ze al zo’n 40 bestellingen klaarliggen. Dick: „En dan komt er altijd nog wel zo’n 10 tot 20 man aanwaaien die ook iets willen kopen. In het verleden hadden we wel eens dat producten op gingen. Maar ik denk niet dat dat vandaag gebeurt want we hebben ruim voldoende op voorraad. Maar zeker weten doe je het natuurlijk nooit.”