
Nieuw weidevogelproject bij melkveebedrijf Koning in Workum van start

Het gebied staat volgens ANF bekend om zijn uitzonderlijke aantrekkingskracht op kieviten. ‘Twaalf jaar geleden broedden er zestien kievitenpaartjes op 13 hectare buitendijks grasland in de Workumerwaard. Inmiddels zijn dat er 69.’ De belangrijkste reden voor deze verviervoudiging is volgens ANF het gebruik van strorijke stalmest. ‘Deze methode zorgt voor een rijk bodemleven en een overvloed aan insecten, essentieel voor jonge vogels.’
Fantastisch werk
Rendert Algra, voorzitter van ANF: ‘De familie Koning heeft hier fantastisch werk geleverd. Duidelijk is dat goed weidevogelbeheer met mooie resultaten prima samengaat met een modern, toekomstbestendig melkveehouderijbedrijf. Wij zijn vereerd om dit stokje over te nemen en zullen ons inzetten voor een toekomst waarin de kieviten van Ljippelân Workum kunnen blijven broeden.’
Onder de indruk
Rentmeester Doede Kooistra, betrokken bij eerdere ANF-projecten zoals Gruttoland Tjerkwerd (dat onlangs dankzij de financiële steun van vele begunstigers is gerealiseerd) was onder de indruk van de resultaten in Workum. Samen met de familie Koning ontstond het idee om de grond onder te brengen bij ANF, zodat de weidevogels daar ook in de toekomst beschermd blijven.
Kievitenparel IJsselmeer
Met Ljippelân Workum breidt ANF haar netwerk van weidevogelreservaten verder uit. Net als Gruttoland Wommels, Gruttoland Tjerkwerd, Noordereiland Drachten en De Waard Leeuwarden is het doel om een veilige broedplaats te bieden aan weidevogels en nu vooral dus aan kieviten. ‘De unieke ligging aan het IJsselmeer, de lichte zandgrond en de vele greppels in combinatie met het kruidenrijke grasland waarop strorijke stalmest wordt aangebracht en altijd op een later tijdstip wordt gemaaid, maken dit gebied tot een ware kievitenparel’, aldus ANF.
Financiële steun nodig
Om deze plek veilig te stellen, is financiële steun nodig. ANF roept donateurs, bedrijven en natuurliefhebbers op om bij te dragen via subsidies, schenkingen of adopties van vierkante meters Ljippelân. Adopteren kan via reddeweidevogel.nl.

Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Bahadir Yeniceri