
Agrarisch collectief Weidehof: grutto meest gebaat bij agrarisch natuurbeheer

Eén zwaluw maakt nog geen zomer, weet ook directeur Mariëlle Oudenes van Weidehof. ‘En ja, het klopt dat het ANLb sinds 2018 met 22 procent in oppervlakte is gestegen, maar vanaf 2020 zien we ook een herstel van het aantal weidevogels per hectare. Dat blijft natuurlijk goed nieuws voor onze boeren die zich inzetten voor de weidevogels’, aldus de directeur.
Kleine stijging
Op basis van eigen tellingen schrijft Weidehof Krimpenerwaard al enkele jaren (licht) zwarte cijfers en afgelopen jaar noteerde het in het jaarverslag zelfs een kleine stijging van het aantal grutto’s.
Oudenes hoopt dat de resultaten in de Krimpenerwaard aanleiding zijn om inhoudelijk nog eens goed te kijken naar de inrichting van NNN-gebieden. Er gaan miljoenen euro’s om in de realisatie van natuurgebieden in de provincie en ook voor het ANLb nemen de budgetten toe. ‘Het is belangrijk dat het geld op de juiste manier wordt besteed.’
Samenwerking noodzaak
Volgens Oudenes maakt de grutto in de Krimpenerwaard alleen een kans als alle partijen samenwerken: gemeente, waterschap, provincie, TBO’s en collectieven. Niet alleen in beheer en uitvoering, maar ook op beleids- en bestuurlijk niveau.

Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Weidehof Krimpenerwaard