Rekenkundige ondergrens stap dichterbij: Kabinet gaat advies vragen aan de Raad van State
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/12/12/658/femke_wiersma_em.-detail.jpg)
Landbouwminister Wiersma vroeg afgelopen zomer professor Arthur Petersen, hoogleraar aan het University College London, of hij een wetenschappelijke onderbouwing kan maken voor een rekenkundige ondergrens.
Daarna is een wetenschappelijke peerreview gemaakt. Andere wetenschappers hebben toen gekeken of ze het eens zijn met het expertoordeel van Petersen. Op basis van deze peerreview heeft professor Petersen zijn onderbouwing aangescherpt. „Er is nu een sterke onderbouwing voor een verhoogde rekenkundige ondergrens van één mol. Alle seinen staan op groen om de belangrijke vervolgstap te zetten: advies vragen aan de Raad van State", aldus een woordvoerder van minister Wiersma. De Raad van State zal onder meer bekijken of de wetenschappelijke onderbouwing juridisch houdbaar is.
Op dit moment wordt de wetenschappelijke onderbouwing van Petersen in een adviesaanvraag aan de Raad van State gegoten. Dat is niet gemakkelijk, benadrukt de woordvoerder. „Het moet wetenschappelijk en juridisch zo waterdicht mogelijk zijn. Bovendien kunnen we dit maar één keer doen, dus het moet zorgvuldig. Uiteindelijk moet de rechter hier iets van vinden. Daarvoor zullen we het moeten inbrengen in een rechtszaak."
De verwachting is dat de adviesaanvraag binnen enkele maanden naar de Raad van State gaat.
Expertoordeel
Arthur Petersen is al langer van mening dat een wetenschappelijke ondergrens van één mol wel ingevoerd kan worden. Hij schreef daar in 2023 al in opdracht van de Nieuwe Denktank een expertoordeel over: 'In de context van depositiemodellering van individuele bronnen ligt de wetenschappelijk geaccepteerde grens waaronder resultaten onvoldoende betrouwbaar zijn, tussen ongeveer 1 en 35 mol per hectare per jaar. Rekenresultaten lager dan 1 tot 35 mol per hectare per jaar zijn wetenschappelijk gezien onvoldoende betrouwbaar voor gebruik in besluitvorming. De modelsystematiek is dan niet doelgeschikt'.
Petersen is hoogleraar aan het University College London, gepromoveerd in onder andere de atmosferische fysica en chemie en lid van de Europese Academie van Wetenschappen. Hij was voorheen onder andere werkzaam bij het RIVM, Chief Scientist bij het Planbureau voor de Leefomgeving en hoogleraar Wetenschap en milieubeleid aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
BBB: 'Hiervoor zijn we in het kabinet gestapt'
BBB reageert verheugd op het feit dat de eigen minister Femke Wiersma binnenkort een adviesaanvraag voor het instellen van een rekenkundige ondergrens naar de Raad van State gaat sturen.
„Dit is precies waarom BBB in dit kabinet is gestapt en mede de reden waarom wij BBB hebben opgericht", vertelt partijleider Caroline van der Plas (BBB). „Twaalf jaar rampzalig stikstofbeleid draai je niet in één dag terug. Vandaag zetten we de eerste en belangrijkste stap in de goede richting. Dit kan het begin zijn van een nieuw, realistisch en uitvoerbaar stikstofbeleid. Nederland gaat weer vooruit.”
Met deze aankondiging van Wiersma laat het kabinet zien dat er iets gebeurt voor de boeren. Van der Plas „Ik weet dat boeren en burgers het gevoel hadden dat ze met dit kabinet lang moesten wachten op licht aan het einde van de tunnel. En laten we wel wezen: minister Wiersma probeert nu iets wat jarenlang krom was, zo snel mogelijk recht te zetten. In al die jaren is nog geen enkele minister dit gelukt.”
Volgens de partijleider is dit een eerste, cruciale stap naar een volledige systeemwijziging: „Vanaf het begin hebben wij gezegd: niet stikstof is het probleem, maar de wetgeving. Die zet boeren, bouwers en ondernemers namelijk klem. Die fout moet nu eindelijk worden rechtgezet. Dit is nog niet de eindstreep, maar wel de eerste en belangrijkste stap naar werkbaar stikstofbeleid.”