Melkveehouder Arjan Prinsen pionier in energiemanagement
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/12/09/279/aw4a7584_bewerkt-1.-detail.jpg)
Prinsen heeft een melkveebedrijf met 62 koeien, die een gemiddelde productie hebben van ongeveer 9.000 kilogram melk per koe per jaar. Hij wekt energie op met zonnepanelen en biogas en maakt gebruik van een energiemanagementsysteem met een grote accu van 100 kW. Deze energieopslag heeft meerdere functies op het gebied van energiebeheer en buffert de energie voor het hele bedrijf.
Optimaal benutten energie
Het doel van Prinsen is om de energie die door de WKK en zonnepanelen wordt geproduceerd zo veel mogelijk direct te gebruiken. De accu zorgt ervoor dat de opgewekte stroom optimaal op het melkveebedrijf kan worden ingezet. „Ik vind het belangrijk om energie zo efficiënt mogelijk te benutten en te voorkomen dat er energie verloren gaat of onnodig wordt teruggeleverd aan het net.”
Als er energie over is, zorgt de accu ervoor dat deze op de juiste momenten wordt geleverd wanneer er vraag is. Dit helpt bij het optimaal benutten van zonne-energie, vooral wanneer deze op ‘verkeerde uren’ wordt opgewekt.
![De loodaccu's bij Arjan Prinsen](https://www.melkvee.nl/site/assets/files/0/12/09/983/whatsapp_image_2025-02-10_at_17_50_05.470x0.jpeg)
Loodaccu’s
Prinsen maakt gebruik van loodaccu’s, die brandveiliger zijn dan lithium-ionbatterijen. Volgens leverancier 4B-Energie bieden deze accu’s een hoger veiligheidsniveau in vergelijking met lithium-ionbatterijen.
Een nadeel van loodaccu’s is dat de gebruiker minder capaciteit kan benutten. Zo heeft de accu van Arjan Prinsen een bruto capaciteit van 135 kWh, waarvan netto 100 kWh daadwerkelijk gebruikt kan worden.
Prinsen maakt daarnaast gebruik van een dashboard waarop te zien is wanneer de batterij wordt geladen of ontladen.
Bedrijfsbezoek
Op 13 februari organiseert het Gelders Energieakkoord (GEA), in het kader van haar 10-jarig bestaan, een bedrijfsbezoek bij Prinsen. De melkveehouder geeft om 9.30 uur een korte presentatie over het energiemanagement op zijn bedrijf. Vervolgens vindt er een programma plaats bij zaal HCR Prinsen in Haarlo. Daar wordt onder andere stilgestaan bij de mogelijke rol die agrarische bedrijven en hun energiesystemen kunnen spelen, zowel voor hun eigen bedrijf als in de regio.
De opzet is kleinschalig en er zijn beperkte plaatsen beschikbaar, meldt het GEA. Aanmelden kan via: geldersenergieakkoord.nl/actueel/bedrijfsbezoek-13-februari-het-energieneutrale-melkveebedrijf-prinsen.
![Foto van Stefan Buning](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/05/314/stefan_buning.150x150.jpg)
Tekst: Stefan Buning
Geboren en getogen op een melkveebedrijf in de Achterhoek. Sinds 1998 werkzaam als redacteur bij Agrio. Als chef Melkvee is hij samen met zijn team verantwoordelijk voor het kritisch volgen van alles wat er in en om de melkveehouderij in Nederland gebeurt.
Beeld: Ellen Meinen, 4B-Energie