Besluit gemeente Teylingen kan ook einde betekenen voor omliggende bioboeren
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/12/07/476/boeterhuispolder.-detail.jpg)
De pachtkwestie in de Boterhuispolder heeft enorme landelijke media aandacht gekregen. De directe gevolgen voor natuurinclusieve Lakenvelder boerderij van Ferdinand de Willigen en Meta Knol zijn enorm. Zij dreigen per maart hun veestapel drastisch te moeten inkrimpen, wat tot een bedrijfsbeëindiging zal leiden. ‘Op 5 hectare is geen plek voor 85 Lakenvelders’, geeft De Willigen in een eerder bericht aan. Ook voor de biologische boerderijen van de families van Schie en de familie Mul kan het missen van de grond op termijn het einde van het bedrijf betekenen.
Eigen gebiedsplan zou ruimte geven aan jonge ondernemers
De gesprekken met de provincie over de toekomst van het gebied verliepen moeizaam, dus staken de boeren een aantal jaren geleden de koppen bij elkaar. Het gevolg: de oprichting van stichting Wei & Water. De stichting bestaat uit Jan en Joost van Schie (biologische boerderij De Eenzaamheid), Gerard Mul en Mieke Mul-van Schie (biologische Boerderij Boterhuys), Fernand de Willigen en Meta Knol (Lakenverder Boerderij Boterhuispolder) en Bert en Reny van Leeuwen (Warmond Buiten). De uitkomst: twee van de vier bedrijven blijven in de toekomst vee houden. Familie Van Leeuwen is al gestopt met de koeien. Ook De Willigen zou op termijn stoppen. Dit geeft de bedrijven van de jonge ondernemers Mul en van Van Schie de ruimte om verder te ontwikkelen. De beide melkveebedrijven zouden integreren waarbij de 36 hectare hard nodig is voor de extensivering.
Zowel de stichting als de familie De Willigen hebben zich ingeschreven op de openbare aanbesteding, maar beide biedingen zijn afgewezen. Het idee? De pachtperiode van 6 jaar zou dan worden gebruikt door De Willigen om het bedrijf af te bouwen en de jonge ondernemers ruimte te geven. Echter, grond is door de gemeente Teylingen gegund aan de familie Van der Heden, die een hoger bod deed. Dit lijkt het einde te worden het gebiedsplan. Volgens De Willigen kiest Teylingen daarmee voor bescheiden financieel gewin, ten koste van een duurzaam toekomstperspectief voor het landelijk gebied.
Samenwerking?
De familie Van der Heden heeft de grond nodig om hun bedrijf om te schakelen naar een biologische bedrijfsvoering. Zou een samenwerking een oplossing zijn? Dit is niet af te dwingen, maakt De Willigen duidelijk: „Er zijn misschien wel mogelijkheden, naast allerlei administratieve leeuwen en beren die mogelijk zijn op te lossen. Echter, dit betekend een nieuwe speler in het gebiedsinitiatief. We zouden in principe wel willen samenwerken, maar het proces zal vertraging oplopen. Je moet elkaar leren kennen, vertrouwen krijgen. Wij zijn met de bestaande initiatiefnemers al jaren aan het praten.” Wat De Willigen stoort is het feit dat de gemeente nu een samenwerking als oplossing naar voren schuift, zonder dit met alle partijen te overleggen.
Alleen maar verliezers
De Willigen wil benadrukken dat er feitelijk op dit moment alleen maar verliezers zijn en dat de discussie polariseert. Dit is geen zins zijn bedoeling. „Het lijkt nu ‘de gangbare boer’ tegen de biologische boeren, maar we zijn allemaal boeren. We moeten naast elkaar staan, niet tegenover elkaar. Het is de gemeente die in eerste instantie stond te juichen bij de gebiedsplannen, maar door middel van een aanbesteding boeren met elkaar laat concurreren.”
En nu?
Aanstaande woensdag is er een extra raadsvergadering ingelast. „Daarnaast starten wij een juridisch traject op, want wij denken dat er procedureel heel veel is misgegaan”, zegt De Willigen strijdvaardig.