Puntentelling voor aanbesteding pachtgronden Teylingse Boterhuispolder bekendgemaakt
![Ter illustratie.](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/12/07/381/boeterhuispolder.-detail.jpg)
Voorafgaand aan de aanbesteding hebben Lakenvelderboerderij Boterhuispolder en Stichting Wei & Water de gemeente en rentmeester meermaals verzocht om de puntentelling te delen zodat zij, met het oog op de marktdynamiek, een concurrerend bod konden doen. Aan die verzoeken is geen gehoor gegeven.
Factor prijs weegt zwaarder dan natuurinclusieve factoren
De nu openbaar gemaakte puntentelling laat zien dat een natuurinclusieve boer op basis van officiële certificaten zo’n 1000 punten kan verdienen: biologisch gecertificeerd (250 punten), zeldzaam runderras (150 punten), natuurboer certificaat (225 punten), deelname aan weidevogelbeheer (100 punten) duurzame & diervriendelijke stal (165) punten (totaal 890 punten).
Daarnaast worden voor iedere geboden euro 10 punten toegekend. Dat betekent dat een bod dat 100 euro per hectare hoger is, alle niet-financiële doelen teniet doet.
Kosten mestafvoer drijft pachtprijs op
Prijsopdrijvend werken ook de kosten voor mestafvoer. Sinds 2024 mogen boeren met relatief veel koeien ten opzichte van hun land minder mest uitrijden. Dit is het gevolg van Europese en nationele regelgeving. Het teveel aan mest moet worden afgevoerd tegen hoge kosten. Een ondernemer betaalt hier op dit moment ongeveer 30 euro per kubieke meter mest voor. Op het pachtland dat in de Boterhuispolder wordt uitgegeven, mag 20 kuub drijfmest worden uitgereden. Dat vertegenwoordigt een waarde van 600 euro per hectare. Uitrijden van de mest door een loonwerker kost ronde de 100 euro per hectare. Daarmee kom je op een ‘mestwaarde’ van 500 euro per hectare natuurgrasland. Elke hectare natuurgrasland bespaart een melkveehouder dus 500 euro afvoerkosten. Door dit bedrag bovenop de reguliere pachtprijs te bieden, heeft deze boer dus geen extra kosten. Het steekt de ondernemers, die geen mestoverschot hebben, dat zij hier tegen moeten concurreren.
Ruimte in Didam-arrest niet benut
Het college van B&W van gemeente Teylingen publiceerde maandag 3 februari een brief waarin het Didam-arrest wordt aangehaald. ‘Dit arrest geeft echter alle ruimte om belangen op een andere manier af te wegen, zoals bijvoorbeeld gemeente Ede en Staatsbosbeheer doen’, schrijft De Lakenvelderboerderij in haar eigen bericht. ‘We willen er daarnaast op wijzen dat de gemeente in de afgelopen jaren in diverse beleidsdocumenten, waaronder de nieuwe omgevingsvisie, heeft uitgesproken te willen koersen op natuurinclusieve landbouw en dat men de bescherming van zeldzame rassen prioriteit wil geven. Het Didam-arrest biedt alle ruimte om deze uitgangspunten concrete invulling te geven via de wegingscriteria in deze aanbesteding.’