Boterhuispolder moet door financiële keuze gemeente direct stoppen
![Beeld van Lakenvelders ter illustratie.](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/12/05/185/89b87bc55_-detail.-detail.jpg)
Volgens veehouder Fernand de Willigen van de Boterhuispolder kiest Teylingen daarmee voor bescheiden financieel gewin, ten koste van een duurzaam toekomstperspectief voor het landelijk gebied. „Op de 5 hectare die resteert is natuurlijk geen plaats voor onze 85 Lakenvelders. Voordat het nieuwe weideseizoen begint, en midden in het kalverseizoen, moet onze veestapel worden afgevoerd. Het nieuwe pachtcontract gaat namelijk per 1 maart in, en dat maakt de situatie nog ingewikkelder en nijpender. Er is nog ongeveer twee weken de tijd om bezwaar te maken tegen de beslissing. Wanneer we daar de uitkomst van horen, is onduidelijk.”
Grote vertraging
Deze situatie is volgens De Willigen mede het gevolg van enorme vertraging aan de zijde van de gemeente. „Het lopende pachtcontract verliep op 31 december 2024. De uiterste inschrijvingsdatum in het wettelijk verplichte aanbestedingstraject was 30 oktober 2024. Pas op 29 januari kregen de inschrijvers de beslissing van de gemeente te horen.”
Recordaantal gruttoparen
Sinds 2014 heeft de familie De Willigen zich naar eigen zeggen actief ingezet en geïnvesteerd in verbetering van de grond en de natuurwaarde in het gebied. Met hun keuze voor Lakenvelders dragen ze bij aan het behoud van dit historische en bedreigde ras. „Dankzij het actieve natuurbeheer is het aantal weidevogels in het gebied in de afgelopen zes jaar met sprongen vooruit gegaan. Zo werd in het voorjaar van 2024, tegen de landelijke trend in, een recordaantal gruttoparen geteld.”
In tegenspraak
Gemeente Teylingen heeft herhaaldelijk zijn waardering uitgesproken voor deze inspanningen, meldt De Willigen verder. „Enkele jaren geleden investeerde de gemeente in recreatieve versterking, onder meer door de aanleg van een nieuwe natuurroute dwars door de polder. Ook in de nieuwe omgevingsvisie benoemt de gemeente nadrukkelijk het belang van natuurinclusieve landbouw en verbetering van de biodiversiteit.” De Willigen opnieuw: „Maar daar is meer voor nodig dan een lijstje pachtvoorwaarden op papier. Het vraagt gedreven boeren met kennis en ervaring, die bereid zijn te pionieren en hun nek uit te steken.”
Gebiedsplan in prullenbak
De afgelopen jaren investeerden de boeren in de Boterhuispolder en de Zwanburgerpolder gezamenlijk veel tijd en energie in het ontwikkelen van het duurzame gebiedsplan ‘Land van Wei & Water’, waarin landschapsbehoud, natuurwaarde, toekomstgericht boeren en recreatie hand in hand gaan. Bij de gebiedsontwikkeling zijn de provincie Zuid-Holland, het hoogheemraadschap én de gemeente Teylingen betrokken. „Met hun beslissing wijst de gemeente nu het complete plan naar de prullenbak”, aldus de veehouder.
Gevolgen collega-boeren
De beslissing van de gemeente heeft ook vergaande impact op de twee jonge collega-boeren met hun extensieve natuurvriendelijke veehouderij en zuivelproductie, vertelt De Willigen verder. „Boer en kaasmaker Joost van Schie werkt op boerderij de Eenzaamheid aan de transitie naar een regeneratieve bedrijfsvoering en timmert aan de weg met het bekende winkelconcept OOGST, dat de markt voor producten van regeneratieve boeren vergroot. Met hun boerderij Boterhuys slaat de familie Mul nadrukkelijk een brug tussen stad en platteland. Hun Blije Koe Zuivel is inmiddels een begrip bij bewuste consumenten en binnen de sector. Met hun initiatieven en vruchtbare samenwerking tonen ze in de praktijk aan hoe een toekomstgerichte landbouwtransitie eruit kan zien.”
Ruimte voor andere keuze
„We hebben in onze contacten met de gemeente diverse keren aangegeven dat het gebruik van de gemeentegronden in de Boterhuispolder een essentiële voorwaarde is voor de uitvoering van ons plan”, reageert Joost van Schie als woordvoerder van de Stichting Wei & Water. „In hun communicatie verschuilt de gemeente zich achter de wettelijke verplichting tot aanbesteding. Dat is onzin. Ze heeft alle vrijheid bij het kiezen van de wegingsfactoren van de aanbestedingscriteria. Ze kan ervoor kiezen om de prijscomponent niet de doorslag te laten geven, zoals onder meer Staatsbosbeheer doet.”
20.000 euro extra
Hij ziet ook de oorzaak van het probleem. „Vanwege de mestproblematiek worden er op dit moment exorbitante bedragen geboden voor landbouwgrond. Ook met onze stichting hebben we op deze gronden ingeschreven, om ons gebiedsinitiatief te kunnen verankeren. Maar de gemeente heeft simpelweg gekozen voor 20.000 euro extra pachtopbrengst per jaar. Beseffen ze wel dat hiermee ook voor ons het toekomstperspectief verdwijnt?”
Boeren en andere belangstellenden die de Boterhuispolder willen steunen, kunnen dat doen via een mail naar steun@boterhuispolder.nl.
![Foto van Erik Kruisselbrink](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/04/28/389/erik_agrio.150x150.jpg)
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Susan Rexwinkel