Vaccin tegen het EHD-virus goedgekeurd voor gebruik
De minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) heeft het besluit afgegeven na een positieve beoordeling van het Bureau Diergeneesmiddelen van het agentschap College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Commissie toelating diergeneesmiddelen (Ctd).
Veel overeenkomsten blauwtong
Het EHD-virus heeft veel overeenkomsten met het veel bekendere blauwtongvirus. Het virus wordt overgedragen door knutten en veroorzaakt ziekte bij runderen en (wilde) herten. In tegenstelling tot bij het blauwtongvirus laten schapen en geiten nauwelijks symptonen zien na een besmetting met het EHD-virus. Het vaccin is dan ook alleen toegelaten voor runderen.
Op het moment van goedkeuren is het virus nog niet in Nederland aangetroffen. Met de versnelde goedkeuring van het vaccin hoopt het ministerie van LVVN goed voorbereid te zijn op een eventuele Nederlandse besmetting.
Geïnactiveerd virus
Het vaccin bevat geïnactiveerd EHD-virus serotype 8. Geënte dieren worden niet ziek van het virus. Wel roept de vaccinatie een afweerreactie op, zodat het dier antistoffen aanmaakt ter bestrijding van het virus. Mocht het dier op een later moment opnieuw in aanraking komen met het virus dan zal het direct antistoffen aanmaken, waardoor het niet ziek, of in ieder geval minder ziek, wordt.
Vaccinatie
Voor het toedienen van het vaccin dienen veehouders contact op te nemen met hun dierenarts. De runderen worden 2 keer gevaccineerd met 3 weken tussentijd. Het duurt daarna nog ongeveer 3 weken voordat de dieren zijn beschermd. Na vaccinatie krijgen veel dieren last van een milde bijwerking, namelijk zwelling op de injectieplek.
Versneld toelaten
Bij een besluit tot toestemming voor gebruik wordt de data beoordeeld op de meeste kritische punten van kwaliteit, veiligheid en werkzaamheid. Hiervoor is onder andere gekeken naar studie in kalveren. Deze studie toont aan dat het vaccin beschermt tegen het EHD-virus serotype 8. Dat is de virusvariant die in Frankrijk voorkomt op dit moment. Wordt een dier toch ziek, dan zijn de symptomen milder.
Een besluit zoals deze kan alleen worden genomen in noodsituaties. In 2024 is een vergelijkbaar besluit genomen voor de blauwtongvaccins.
Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Ellen Meinen
Bron: College ter beoordeling van geneesmiddelen