Video: Het geheim van... Maatschap Piel
Melkveehouder voegt mineralen toe aan krachtvoer: “Mais en kuil is gewoon te weinig om een gezonde koe te krijgen!”
Groei en aanpak
Het familiebedrijf groeide in de loop der jaren van 60 naar ruim 300 koeien. Gezonde, no-nonsense koeien is hun streven. Hiervoor proberen zij om zoveel mogelijk droge stof aan het voerrek kwijt te raken, aangevuld met passende mineralen. Een half jaar geleden stapte het bedrijf over op een nieuwe mineralenmix, een voordeliger alternatief met dezelfde kwaliteit. De resultaten worden nauwlettend gemonitord via melkmonsters, waarbij gecontroleerd wordt of de spoorelementen op peil zijn. Albert ziet het bewijs in zijn stal: gezonde koeien. Ook is hij tevreden met de tussenkalftijd van gemiddeld 400 dagen.
Het rantsoen
Albert vertelt over het dagelijkse voerbeleid: “Het voer bestaat hier uit 30 kilo mais, 12 kilo kuil uit de eerste snede en 8 kilo kuil uit de tweede snede.” De melkkoeien worden één keer per dag gevoerd. Het krachtvoermengsel wordt elke twee weken klaargemaakt. Albert legt uit waarom zij hiervoor kiezen: “Als je mengt met een voerwagen, schiet je altijd 1 of 2 kilo uit. Dat willen we voorkomen. Daarom maken we een premix waarin ook de mineralen zijn meegenomen.” Door eens in de twee weken een krachtvoermengsel te maken met de mineralen, wordt altijd de juiste verhouding aan mineralen gedoseerd en krijgt elke koe dagelijks precies 0,2 kilo mineralen binnen.
Waarom mineralen? “Dat is heel makkelijk,” stelt Albert, “Mais en kuil is gewoon te weinig om een gezonde koe te krijgen. Daarom hebben we ook voor een mineralenmengsel gekozen die alles dekt.” Bij Maatschap Piel wordt gebruikgemaakt van het MaxMH-mineraal. “We hebben gekeken wat het beste past bij ons voer en aansluit bij de minimale behoefte van de koeien. Tot nu toe zien we geen negatieve resultaten, dus we zijn erg tevreden.”
Droge koeien
Ook voor de droge koeien – ongeveer 40 tot 50 stuks – wordt een aangepast rantsoen samengesteld. Deze dieren krijgen dagelijks 12 kilo droge stof, aangevuld met 0,2 kilo droogstandmineralen. “Dat zorgt ervoor dat ze gezond blijven, goed afkalven, geen melkziekte krijgen en fris opstarten na de droogstand,” legt Albert uit.
Meer weten?
Meer weten over welke rol mineralen spelen op het bedrijf van Maatschap Piel? Bekijk het hele gesprek van Jacques Koops met Albert Piel in de video ‘Het geheim van Maatschap Piel’.
Na het bekijken van de video nieuwsgierig geworden? Lees het kennisartikel van Jacques Koops op www.btndehaas.nl.
Bekijk ook ‘Het geheim van… Maatschap Brinkhuis’, waarin Jacques op bezoek gaat bij melkveehouder Bertus Brinkhuis. Hier wordt besproken welke invloed voer heeft op de klauwen en de vruchtbaarheid van zijn veestapel.
Tekst: Jacques Koops