Meer biodiversiteit door licht bemesten van natuurland?
Melkveehouders Bart Combee, Henri van den Boomen en Irma Jellema - Sprangers doen met elkaar onderzoek naar de bewezen meerwaarde van natuurland op hun bedrijf. De resultaten delen ze graag met jou, want alle drie zijn ze Demobedrijf Duurzame Landbouw. Dat betekent dat zij regelmatig bijeenkomsten op hun eigen melkveebedrijf organiseren om andere boeren te inspireren. Met het eerlijke verhaal, dus de mogelijkheden die zij zien, maar ook waar ze tegenaan lopen. Zoals de beheersing van Jacobskruiskruid en het stapelbaar krijgen van stromest uit de ligboxenstal.
Cijfers onderbouwen gevoel
“Het doel is allereerst om meer data te krijgen. Als de demobedrijven boeren op bezoek krijgen is het mooi om de praktijk te laten zien. Maar is het nóg mooier als je de stappen die jij zet ook kunt onderbouwen met cijfers”, vertelt Merijn van den Hout, die als onderzoeker bij het Louis Bolk Instituut de proef begeleidt. En daar zijn de jonge boeren de afgelopen drie jaar enthousiast mee aan de slag gegaan. Zo hebben ze gespeeld met het bemestingsniveau. Daarbij lijkt het er op dat een beetje mest juist goed is voor de ondergrondse biodiversiteit. “Dit is in lijn met wat veel boeren eigenlijk al een lange tijd aangeven”, stelt Merijn. “Minder mest betekent minder opbrengt op een regulier grasperceel. Bij natuurland is dat eigenlijk hetzelfde. Als je gaat verschralen, gaat dat niet alleen ten koste van de grasopbrengst, maar soms onbedoeld ook van de diversiteit.” Sowieso ziet Merijn dit besef ook langzaam komen bij de natuurorganisaties. “De lijn verschuift naar meer specifiek per perceel kijken, verschralen is niet per definitie overal het beste beheer. Soms is een beetje mest juist goed om het bodemleven te voeden en in stand te houden.”
"Als de demobedrijven boeren op bezoek krijgen is het mooi om de praktijk te laten zien. Maar is het nóg mooier als je de stappen die jij zet ook kunt onderbouwen met cijfers." - Merijn van Hout, onderzoeker bij Louis Bolk Instituut
Sterkere positie richting verpachters
De data uit het nog lopende onderzoek gebruiken de ondernemers ook weer richting de natuurorganisaties waarvan zij pachten. “Ik kan nu beter onderbouwen dat een lichte bemesting van natuurgrond zinvol is. Daarom kijken we nu samen met Natuurmonumenten, hoe we op specifieke percelen wel een lichte bemesting kunnen toepassen”, vertelt Irma enthousiast. Datzelfde herkent Bart, ook. “Uit mijn proef bleek de waarde van stalmest.”
Ontmoet gelijkgestemden
Met elkaar ontvangen ze niet alleen groepen boeren, maar gaan ook zelf op stap om bij anderen te kijken. “Je leert veel op technisch vlak, maar ook op ondernemerschap", merkt Irma. “Ik heb gezien welke kleine stappen ik nog kan zetten”, vult Bart aan. “Je verbreedt je netwerk. Als je het net als wij heel anders doet dan andere boeren sta je altijd alleen. Dan is het fijn om met elkaar op te trekken en gelijkgestemden te ontmoeten”, vat Henri mooi samen. Jij bent als boer(in) dan ook van harte welkom om met Henri, Bart en Irma mee te leren.