Glyfosaatresistentie aangetoond bij Italiaans raaigras in Engeland
Dat meldt het Britse vakblad Farmers’ Weekly. De actiegroep WRAG, die de resistentie van gewassen monitort, maakte deze week de ontdekking bekend van het eerste resistente ‘veldpopulatie’ tegen glyfosaat.
De Britse landbouwonderzoeks- en voorlichtingsdienst Adas heeft graszaad verzameld van dat bedrijf voor nader onderzoek. Dat gras werd onder ideale omstandigheden opgekweekt in een kas. Tests met glyfosaat (ook bekend onder de merknaam Roundup) toonden aan dat het gras een maximale dosering van het middel kon doorstaan.
Belangrijkste herbicide
John Cussans, de onkruidspecialist bij Adas die het onderzoek leidde, zegt dat glyfosaat waarschijnlijk het belangrijkste herbicide is voor Britse boeren. Er is geen vervangend middel beschikbaar, dus elk geval van resistentie is zorgwekkend, volgens de wetenschapper. „Maar we moeten het in perspectief blijven zien: het is één resistentiegeval op één bedrijf; het is nog geen wijdverbreid probleem.”
Cussans voegt eraan toe dat Adas in de periode 2018-2023 monsters heeft geanalyseerd van Italiaans raaigras die waren ingediend voor standaardresistentietests. Ze zijn gescreend met glyfosaat en hij vond geen enkel resistent monster. Het ene geval in Kent dient echter als een stevige waarschuwing als het gaat om het belang van glyfosaatbeheer, zegt hij. „Anders zullen we waarschijnlijk meer gevallen gaan zien.”
Raaigras resistentiegevoelig
Momenteel worden, naast het ene bevestigde geval, nog drie verdachte populaties van Italiaans raaigras onderzocht. De resultaten hiervan worden later dit jaar verwacht. Tot op heden is Italiaans raaigras het enige gewas met verdachte populaties in het Verenigd Koninkrijk. Uitgebreide tests met andere grassoorten vonden geen populaties die reden tot bezorgdheid gaven.
Cussans: „Ervaringen van over de hele wereld suggereren dat raaigrassoorten een hoog risico lopen met betrekking tot resistentie tegen glyfosaat.” Wereldwijd zijn er verschillende gevallen van resistentie bij eenjarig raaigras (lolium rigidum) en Italiaans raaigras (lolium multiflorum), geeft hij aan.
De onderzoeker waarschuwt echter dat ook andere onkruiden resistentie kunnen ontwikkelen. Daarom is glyfosaatbeheer van belang voor elke boer, zegt hij. „We weten dat resistentie tegen herbiciden zich per veld ontwikkelt, dus boeren moeten eraan werken om de werkzaamheid van glyfosaat op hun boerderij te behouden.”
Dat kan onder meer door het middel zorgvuldig volgens de voorschriften in te zetten, dus met de juiste dosering, de correcte spuitdoppen en op het moment dat het gras of het onkruid nog aan het groeien is.
Navraag bij deskundigen in Nederland leert dat hier voor zover bekend nog geen gevallen van glyfosaatresistent raaigras aan het licht zijn gekomen.
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: Farmers' Weekly