NVWA onderzoekt risicovolle contacten met MKZ besmette dieren
Op vrijdag 10 januari werd voor het eerst sinds 2007 weer MKZ vast gesteld bij één van de Europese lidstaten. Het betreft een locatie met 14 waterbuffels in de deelstaat Brandenburg, in Hönow, 20 kilometer ten noordwesten van Berlijn.
Indirecte importen
Uit de risicoanalyse van de NVWA komen signalen naar voren dat er mogelijk indirect importen zijn uit het gebied. Mochten deze signalen bewaarheid worden dan worden deze bedrijven in Nederland geblokkeerd en nader onderzocht. Tegelijkertijd heeft de NVWA een onderzoek gestart naar invoer van dieren uit de Duitse deelstaat Brandenburg naar Nederland. Uit dit onderzoek zijn nog geen resultaten bekend.
Verplichte dubbele reiniging veewagens.
De minister heeft Wageningen Bioveterinary Research opdracht gegeven de negatief geteste monsters, die de afgelopen weken zijn ingestuurd ten behoeve van blauwtongdiagnostiek, te testen op de aanwezigheid van MKZ virus.
Daarnaast geldt er al een dubbele verplichte reiniging voor veewagens die leeg terugkeren uit Duitsland. Deze maatregel is niet nieuw, maar geldt al jaren en is bedoeld om de kans dat met deze wagens eventueel meegenomen virus wordt verspreid naar Nederlandse veehouderijen te verkleinen.
Oproep aan veehouders
In een in allerijl belegde bijeenkomst met het bedrijfsleven heeft de minister een oproep gedaan aan veehouders om zich te melden wanneer zij recent vee geïmporteerd hebben uit de deelstaat Brandenburg. Via een mailing informeert de minister zoveel mogelijk stakeholders over de situatie, waarbij zij wijst op de risico’s van verspreiding en op hygiënemaatregelen die genomen moeten worden. Ze roept alle betrokkenen op om alert te zijn en een verdenking zo snel mogelijk melden. De minister wil bij alle houders van dieren nogmaals de informatie die er is over de verschijnselen van MKZ onder de aandacht brengen, zodat ze een verdenking snel kunnen opmerken.
Risicobeoordeling
Tot slot vraagt de minister de Deskundigengroep Dierziekten om zo snel mogelijk een risicobeoordeling te maken. Daarvoor is het wel essentieel dat er iets meer zicht is op de situatie in Duitsland. Ondertussen werk de minister verder aan scenario’s en mogelijke maatregelen om de kans op besmetting in Nederland te verkleinen.
Acties vanuit Duitsland
De Duitse autoriteiten hebben de gebruikelijke maatregelen ingesteld zoals het ruimen van de dieren op de locatie, het instellen van vervoersbeperkingen in een 3 en 10 km beperkingszone, brontracering, tracering van verplaatsingen van dieren en dierlijke producten, riskante contacten etc. Belangrijk onderdeel is ook om in kaart te brengen of de infectie al naar meer locaties is verspreid. Dit is conform Europese regelgeving. Dit neemt enkele dagen in beslag. 'Uiteraard zullen we proberen de informatie die voor Nederland relevant is zo snel mogelijk boven water te krijgen. Ik heb hierover nauw contact met de Duitse autoriteiten', laat de minister in haar brief aan de Tweede Kamer weten.
Angst onder veehouders is groot
Dat de angst onder veehouders voor een nieuwe MKZ-crisis groot is blijkt al uit de reacties op onze sites en oproepen op verschillende social media platformen. Zo staat op deze site een oproep aan minister Wiersma onmiddellijk alle import grenzen voor vee te sluiten. En strenge maatregelen te nemen voordat het te laat is. ‘Want na bijna 25 jaar is er nog geen regel en maatregel veranderd, dus Wiersma gebruik je verstand gooi alle grenzen dicht en kom niet met een verhaal dat dat maar zo niet kan’, schrijft een bezoeker op deze site.
Op X reageert Eline Vedder, melkveehouder en Tweede Kamerlid voor het CDA: ‘Dit nieuws is ontzettend schrikken. Bij velen zit het trauma van de vorige #MKZ uitbraak in NL nog diep. Ik snap dat @minlvvn moet wachten op bevestiging, maar laat in hemelsnaam geen minuut verloren gaan om te voorkomen dat het in NL wordt ingesleept!’
Op hetzelfde platform roept Gerlant Zielman, journalist bij Salland Centraal en weekblad Salland, de sector op maatregelen te nemen: 'MKZ op maar zes uurtjes rijden van huis. Niet zeuren en zaniken a.u.b. en niet op de minister wachten. Gooi die extra reiniging en ontsmettingsmaatregelen er direct zelf in sector.' Dat is ook het advies van meerdere organisatie in de kalverhouderij. Zij roepen veehouders op om uit voorzorg regels rond hygiëne aan te houden alsof er al een uitbraak in Nederland zou zijn.
LTO Nederland roept alle veehouders op om verdenkingen van MKZ te melden bij de NVWA. ‘Het is van groot belang om maximaal bioveiligheid in acht te nemen, zeker bij (handels)contacten met Duitsland, vooral met de regio rondom Hönow.’
Nachtmerriescenario
De BBB heeft veel waardering voor de inzet en het snelle handelen vanuit de sector, zo laat de politieke partij in een persbericht weten.
‘Met de gevallen van MKZ in Duitsland, wordt in Nederland een grote wond opengereten bij duizenden veehouders. Nederland kampte in de beginjaren van het millennium (2001) met een grote MKZ-uitbraak. Tienduizenden dieren op zo’n 2.500 bedrijven werden geruimd.’ „Wat nu in Duitsland gebeurt, is een nachtmerriescenario voor veel veehouders in Nederland. Zij kampen nog steeds met een enorm trauma en in deze tijd van onzekerheid, komt die klap nog harder aan. Ik leef heel erg mee met onze boeren en deel de grote zorgen”, zegt fractievoorzitter Caroline van der Plas van BBB. „Wij hebben ook nauw contact met de minister over de stand van zaken en de maatregelen die nodig zijn. We moeten er alles aan doen om te voorkomen dat MKZ ook Nederland bereikt.”
Opperste waakzaamheid
BBB roept veehouders dan ook op om maatregelen te nemen alsóf het virus al in Nederland is. Hoewel de NVWA heeft vastgesteld dat er geen rechtstreekse transporten uit het besmette gebied (Brandenburg) zijn geweest, kan dit ook nog niet helemaal worden uitgesloten. „Soms worden dieren aangevoerd via tussenstops op andere bedrijven of verzamelcentra”, aldus Van der Plas. „Opperste waakzaamheid en strikte naleving van de hygiëne zijn dan ook zeer belangrijk.”
Ook roept BBB veehouders op om zich te melden bij de NVWA als zij recent een transport of dieren uit Brandenburg hebben ontvangen.
Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Tweede Kamer