Mond- en klauwzeer vastgesteld bij waterbuffels in Oost-Duitsland
De uitbraak is op een boerderij in Hönow, een plaats aan de rand van Berlijn. Onderzoek van FLI bevestigt vrijdagmiddag dat drie waterbuffels zijn overleden door mond- en klauwzeer. Alle dieren uit de kudde zijn uit voorzorg gedood. De Duitse instanties voeren onderzoek uit naar hoe het virus is geïntroduceerd bij de dieren. Dit is nog niet bekend.
Een kudde met waterbuffels van dezelfde diereneigenaar worden ook onderzocht op de aanwezigheid van mond- en klauwzeer.
Districtbestuurder Freidemann Hanke meldt aan de Duitse krant de BILD dat er beperkingsgebieden van één en drie kilometer rondom de boerderij is ingesteld. Ook wordt er in een straal van tien kilometer actief toezicht gehouden op aanwezigheid van de dierziekte.
Afwachten
Op het ministerie van LVVN zijn de berichten in de Duitse media ook binnengekomen. „Die zijn schrikken”, laat een woordvoerder weten. „We wachten nu nog op een officiële bevestiging vanuit de Duitse autoriteiten en meer informatie vanuit Duitsland. Op basis daarvan kijken we of er maatregelen nodig zijn, zoals hygiënemaatregelen en het in beeld brengen van risicovolle transporten.”
Ook Vee&Logistiek maakt zich grote zorgen. De organisatie wil pas reageren als er meer informatie is gekomen vanuit het ministerie, zo laat voorzitter Helma Lodders weten. Een tweede reiniging en ontsmetting (R&O) van veewagens uit Duitsland was al verplicht.
Besmettelijke ziekte
Mond-en klauwzeer is een zeer besmettelijke virusziekte voor evenhoevige dieren, zoals runderen, varkens, geiten en schapen. Ook wilde dieren kunnen MKZ krijgen. Het virus is niet gevaarlijk voor mensen.
De zichtbare symptomen zijn blaren in en rond de bek, op de uiers en op en rond de klauwen. Ook kunnen dieren overmatig speeksel produceren, weinig/geen behoefte meer hebben om te eten en zeer sloom worden. Jonge dieren kunnen snel sterven als zij besmet raken met MKZ.
De belangrijkste verspreidingsroute is via niet goed gereinigde transportmiddelen.
Laatste uitbraak
De laatste uitbraak van MKZ in Duitsland was in 1988 in de plaats Nedersaksen. In Europa werd de laatste uitbraak in 2011 in Bulgarije gemeld. Bij veel boeren zal het jaar 2001 nog in het geheugen gegrift staan: toen werd Nederland flink geteisterd door MKZ, net als Frankrijk, Ierland en het Verenigd Koninkrijk.
Het MKZ-virus is nog steeds endemisch aanwezig in Turkije, het Midden-Oosten en Afrika, veel landen in Azië en delen van Zuid-Amerika.