Daling ammoniakemissie in 2030 vooral door krimp melkveestapel
Dit blijkt uit ramingen door Wageningen University & Research (WUR) die worden gebruikt voor de Klimaat- en Energieverkenning 2024 (KEV) en de Emissieramingen Luchtverontreinigende stoffen 2025 (ERL).
Derogatie en bedrijfsbeëindiging
De afname van de ammoniakemissie is vooral het gevolg van het verlies van de derogatie en van bedrijfsbeëindigingsmaatregelen als onderdeel van het stikstofbeleid. Met de vastgestelde en voorgenomen beleidsmaatregelen zal de ammoniakemissie uit de landbouw in 2030 naar verwachting dalen naar 90 (85-96) kiloton. Dit is een afname van 19 procent ten opzichte van de emissie in 2022.
Groter dan gedacht
Deze daling is aanzienlijk groter dan eerder geraamd. Dit komt door het verlies van de derogatie op de Nitraatrichtlijn. Hierdoor kan er minder dierlijke mest worden toegediend aan landbouwgrond dan voorheen. Daarbij krimpt naar verwachting vooral de melkveestapel (al dan niet tijdelijk) omdat vooral melkveehouders mest moeilijk, of alleen tegen hoge kosten, kunnen afzetten.
Ook andere veehouders
Daarnaast dragen de beëindigingsmaatregelen uit het stikstofbeleid bij aan een daling in zowel het aantal gehouden melkkoeien als in het aantal vleeskalveren, varkens en kippen. Verder draagt een groter aandeel emissiearme stallen voor varkens en pluimvee bij aan de reductie van de ammoniakemissie.
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Ellen Meinen Agrio Archief