Veel weiden resulteert in lagere methaanemissie van de veestapel
Vooralsnog rekende de Kringloopwijzer (KLW) met een emissiefactor van 19,2 gram methaan per kilogram droge stof voor het totale rantsoen. Onderzoek toont aan dat de emissiefactor van vers gras echter uitkomt op 17,7 gram methaan per kilogram droge stof.
Emissiefactor aangepast in KLW 2024
In de KLW van 2024 is de methaanemissie van vers gras dan ook naar beneden bijgesteld van 19,2 naar 17,7 gram methaan per kilogram droge stof. In het geval van zomerstalvoeren is de emissiefactor aangepast van 23,3 naar 21,6 gram methaan per kilogram droge stof.
Gemiddeld daalt methaanemissie met 1 procent
Het doorrekenen van het rantsoen van de deelnemers aan Koeien & Kansen leidt tot een verlaging van de methaanemissie van 0,5 tot 4 procent. Het grootste effect wordt gehaald op bedrijven waar de koeien veel droge stof opnemen in de vorm van vers gras.
Bij een biologisch melkveebedrijf met een droge stofopname van 3.100 kilogram droge stof weidegras per koe per jaar daalt de methaanemissie 4 procent. Dit percentage zakte terug naar een daling van 0,5 procent bij een droge stofopname van 310 kilogram uit weidegras.
Alle Koeien & Kansen bedrijven samen realiseerden een daling van methaanemissie van 1 procent.
Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Agrio archief
Bron: Verantwoorde Veehouderij