Vergunningverlening door doelsturing met KPI’s
Een grote meerwaarde van KPI’s is de gemeenschappelijke taal die ze gaan vormen voor het objectief beoordelen van duurzaamheidsprestaties van agrarische bedrijven. KPI’s geven boeren zelf inzicht in hun eigen prestaties en dat biedt houvast om de bedrijfsvoering te optimaliseren. Het staat boeren op deze manier meer vrij om maatregelen te kiezen en hun vakmanschap aan te spreken om het goede te doen.
Op korte termijn kunnen KPI’s een belangrijke rol spelen bij het vertalen van gebiedsdoelen naar doelen op bedrijfsniveau, zoals beschreven in verschillende provinciale plannen landelijk gebied (PPLG’s). Hiermee ontstaat zowel bij boeren als bij beleidsmakers een beter beeld welke aanpassingen nodig zijn om gebiedsdoelen te realiseren.
Op langere termijn, als de KPI’s beter onderzocht zijn, kunnen zij een alternatief voor bepaalde voorschriften vormen, denk bijvoorbeeld aan vrijstelling voor verplichte technieken en vormen van kalenderlandbouw, of om minimale (wettelijke) normen te stellen. Dit vereist een omkering van denken bij de overheid waarbij boeren geen maatregelen krijgen voorgeschreven, maar via hun KPI-resultaten de duurzaamheid van de bedrijfsvoering kunnen aantonen.
Op welke termijn moeten wij dan aan denken bij doelsturing? Er zijn inmiddels al vergunningen door provincie Gelderland verleend op basis van doelsturen.
Rinagro Smart Farming kan met het toepassen van AgriMestMix® helpen bij doelsturing met KPI’s. Het gaat dan niet om één punt waar er verbeteringen mogelijk zijn, maar diverse zoals hieronder beschreven:
- Nutriënten
Laten we beginnen bij nutriënten. Met AgriMestMix® worden verliezen van nutriënten voorkomen. Het gaat hier dan vooral om de stikstof die niet als ammoniak vervluchtigt, maar als ammoniumstikstof in de mest blijft.
- Circulariteit, eiwit van eigen land
Wanneer deze gerijpte, rijke mest op het land komt, wisselen onze bacteriën lichaamseiwitten uit aan de plant in de vorm van aminozuren. Deze unieke samenwerking tussen onze bacteriën en plantenwortels zorgt voor een groei van deze wortels wat leidt tot een hoger organisch stofgehalte in de bodem en een beter stikstof leverend vermogen in het groeiseizoen. Er ontstaat een andere eiwitvorm in het gras en dat betekent voor koeien een beter benutbaar eiwit, wat resulteert in een hoger melkeiwit in combinatie met een lager ureum.
- Bodem
Zoals hierboven omschreven ontstaat er een hoger organisch stofgehalte in de bodem, wat goed is voor de organische stof balans per hectare.
- Klimaat, broeikasgassen
Naast de stikstof blijft ook de energie in de mest en daarom wordt er fors minder CH4 (methaan) en CO2 uitgestoten.
- Water
Onderzoeken hebben aangetoond dat er geen uitspoeling van kostbare stikstof plaatsvindt.
Tenslotte denken wij op basis van het bovenstaande dat doelsturing met KPI’s diverse kansen biedt voor de melkveehouder en akkerbouwer.
Tekst: Rinagro Smart Farming
Bron: Joan Reijs: Doelsturing met KPI’s in de landbouw: wondermiddel of wensdenken?