Snijmais 2024, van heel goed tot zeer matig
De zaai en oogstmomenten waren verdeeld over het land heel verschillend. Er is heel laat nog gezaaid en laat geoogst. Laat gezaaide mais moest een achterstand inhalen en dat is niet overal even goed gelukt. De kolf kwaliteit was wisselend en we zien grote schommelingen in drogestof en zetmeelgehalten.
Aandachtspunten bij de minder rijpe mais van dit jaar
De laat gezaaide mais van dit jaar mist t.o.v. andere jaren kolfaandeel en zetmeel. Er bestaat kans op hogere suikergehaltes, als het vocht in de korrel nog niet is omgezet in zetmeel.
Door het hogere vochtaandeel in deze kuilen, is er meer kans op perssap- verliezen. Sap uit de groene plantendelen en de kolf komt langzaam vrij en zakt gedurende het seizoen naar beneden. Hierdoor kunnen er over langere tijd nog verliezen optreden. We zien na verloop van tijd dan een gele (zure) laag onder in de kuil. Dit soort kuilen wil ook nog wel eens problemen geven met boterzuur, of er treedt gisting op waarbij ethanol vorming ontstaat. Grote hoeveelheden ethanol zijn toxisch voor de microbiële populatie in de pens, waardoor de vezelvertering afneemt. Door ethanol wordt de doorlaatbaarheid van de penswand groter, waardoor er grotere hoeveelheden penszuren in de bloedbaan komen. Een koe verzuurt dan als het ware. Bufferen en aandacht voor een voldoende hoge kation-anionbalans is dan belangrijk.
Door het lagere kolfaandeel is de celwandfractie hoger. Er moet dus meer zetmeel worden bijgevoerd om dit weer recht te trekken. De groene celwanden zijn wel goed verteerbaar.
Hele droge snijmais
Normaal wordt het zetmeel in snijmaiskuilen gedurende het jaar steeds onbestendiger. Het zetmeel komt sneller beschikbaar, de kans op pensverzuring kan dan ook toenemen. Bij hele droge snijmais (> 40% ds) gaat dit proces langzamer, omdat door minder vocht de matrix om het zetmeel minder snel wordt aangetast. De conservering van droge snijmais gaat trager en doordat deze kuilen wat meer lucht bevatten is er ook meer kans op broei. Broei kost 5 VEM verlies per dag en verlaagd de opname. Bij droge, goed afgerijpte mais, zijn de stengeldelen meestal ook al wat meer verhout, waardoor de afbraak in de pens trager gaat. Een product als Diamond V toevoegen aan het rantsoen, kan helpen bij een betere en sneller vertering van deze maiskuilen. Dit is extra belangrijk als er ook een groffere graskuil naast wordt gevoerd. Voor een goede penswerking dient er 24 uur per dag een goede eiwitvoorziening in de pens te zijn. Als er meer dan 200 gram zetmeel per kg drogestof wordt gevoerd, of wanneer er teveel zetmeel in de mest terecht komt, kan de vertering van zetmeel worden gestimuleerd met Optipartum C+. Dit bevat een natuurlijk enzym, Amylase, wat de zetmeelvertering stimuleert.
Aandacht voor vetten
Het valt op, dat een aantal gras en snijmaiskuilen dit jaar een heel laag ruw- vet gehalte heeft. Hoog productieve koeien zijn een minimum hoeveelheid vet in het rantsoen nodig voor de melkvetproductie. Overleg met uw voorlichter of een aanvulling met Bergafat F100 nodig is.
Tekst: Speerstra