Wat zegt de data ons na één jaar minder bewerking en minder chemie?
Het afgelopen teeltseizoen viel ondernemer Albert Jan Knijp niet mee. Met name onkruidbestrijding was een uitdaging dit jaar. Hij streeft naar volledig mechanisch onkruidbeheer en wil groenbemesters licht bewerken in de winterperiode om te voorkomen dat de vertering al start. Door het natte najaar in 2023 én natte voorjaar van 2024 kon de groenbemester bladrammenas niet bewerkt worden. Die kwam vervolgens massaal opzetten gedurende het seizoen. 'We moesten daardoor wel spuiten'.
Data delen
Het demoveld in Anderen is opgedeeld in een blok met niet-kerende grondbewerking met directzaai met de Koeckhoven flexeeder zaaimachine, gecombineerd met wiedeggen en schoffelen en een blok gereduceerde grondbewerking door middel van ecoploegen met het Koeckhovensysteem ) en ook mechanisch onkruidbeheer door middel van wiedeggen en schoffelen. Het bouwplan met de rotatie van verschillende voeder- en akkerbouwgewassen bevat gerst-erwten met onderzaai van gras-kruiden-klaver, zetmeelaardappelen met nateelt van rogge,snijmais met nateelt van bladrammenas en tweejarig gras-kruiden-klaver. Albert-Jans doel is een meer natuurinclusieve aanpak met minder chemie en minder diepe grondbewerking.Gedurende de proef wordt continu gemeten. Albert-Jan neemt stikstofmetingen (Nmineraal) op verschillende dieptes in de bodem, onderzoekt de hoeveelheid vastgelegde nutriënten in de oogst en oogstresten en onderzoekt de voederwaarde.
Ondanks het lastige jaar, gaat Albert Jan door met de proef. ‘De wil is er, maar met name effectieve onkruidbestrijding is niet gemakkelijk. Zeker niet in dit soort natte jaren. Als ik helemaal niet meer wil spuiten tegen onkruid moet ik investeren in bijvoorbeeld cameragestuurde precisiemachines. Die investering zie ik niet terug in mijn opbrengst zoals de melkprijs en de uitbetaling van de zetmeelaardappels. Machines voor mechanisch beheer halen het in gebruiksgemak niet bij chemie. Wel kunnen we door spotsprayen zorgvuldiger omgaan met chemie, en ook kun je beide methoden goed naast elkaar in zetten daar blijf ik van overtuigd.’
Ervaringen en data tijdens bijeenkomst op 16 januari
Ondernemer Albert Jan deelt zijn ervaringen met het eerste proefjaar tijdens een bijeenkomst op donderdag 16 januari. Naast zijn ervaringen uit de praktijk, is bodemexpert Arjan Mager aanwezig om het verhaal te ondersteunen met data. Wat laat de bodem zien na één jaar? Wat kan Albert Jan daarvan leren voor het volgende seizoen?
Wil je aanwezig zijn bij deze bijeenkomst en samen met Albert Jan meer te weten komen over regeneratieve landbouw? Kom dan naar de bijeenkomst op donderdagochtend 16 januari. Aanmelden en het volledige programma vind je op de website van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer.