Opinie: De leeuwerik brengt de hoop en de glimlach weer terug
Als je wilt genieten van een uniek landschap met tal van agrarische natuurbeheersmaatregelen én een mooie agrarische bedrijfsvoering moet je op de Vinkenhorst zijn. Hier hebben Brord en Patricia met al hun passie voor boer en natuur een mooi bedrijf opgebouwd dat een voorbeeld is voor veel van onze deelnemers.
Doelen stellen
Ik houd ervan om doelen te stellen. Het liefst ambitieuze doelen waar we met elkaar energie van krijgen. Doelen die verbinden en partijen bij elkaar brengen. Waar we aan het einde van het jaar met plezier en trots op terugkijken. Een van die doelen was om dit jaar met het Biodivers Akker Mozaïek, de BAM akker, de unieke kansen van het agrarisch natuurbeheer in de praktijk te laten zien.
Dat we de akkervogels, insecten, de vlinders en het bodemleven een enorme impuls kunnen geven niet door percelen aan de landbouw te onttrekken, maar juist door voedselproductie te verbinden met de omgeving. We hebben onze kostbare landbouwgrond keihard nodig voor voedselproductie. Laten we dat dan op een manier doen die goed is voor boer en natuur. En het kán. Ik geloof daarin, en als we ergens in geloven bij ons Collectief dan gaan de handen uit de mouwen.
Gouden Leeuwerik
We lopen samen tussen de gewassen op de pas ingezaaide BAM akker door. De veldbonen, luzerne en vezelhennep staan er goed bij. De akkerranden zijn dit jaar ondanks alle regen geweldig opgekomen. En opeens gaat de veldleeuwerik de lucht in. Dat geweldige geluid brengt meteen een grote glimlach op onze gezichten. „Kijk, de veldleeuwerik”, zeg ik tegen Brord en Patricia. „We herkennen het geluid”, zeiden ze. „Maar nu herkennen we de leeuwerik ook!”
Toen ik de leeuwerik als een parachuutje zag landen in de akker wist ik dat we de Vinkenhorst dit jaar moesten nomineren voor de Gouden Leeuwerik. Een prijs die de Vogelbescherming elk jaar uitreikt aan een persoon of bedrijf die zich vol passie inzet voor de akkervogels.
Veel belangstelling
De BAM akker op de Vinkenhorst is niet meer uniek. Met acht boeren beheren we inmiddels ruim 50 hectare door het hele rivierengebied heen. 12 agrariërs staan in de startblokken om nog eens 100 hectare in te zaaien als het geld ervoor beschikbaar komt. Medewerkers van het ministerie, de provincie, de GLB-regieorganisatie en collegaboeren komen kijken hoe het werkt. Zelfs vanuit Vlaanderen weten ze ons te vinden. We laten in de praktijk zien dat behoud van grond voor agrarische productie en het versterken van de natuurlijke omgeving prima samengaan. En iedereen gaat na een werkbezoek met een grote glimlach weer weg. ‘Hier krijg ik weer hoop van!’ is misschien wel de meest gehoorde uitdrukking als we weer een groep op de akker rondleiden.
Vorige week stond de Gouden Leeuwerik te glimmen in de keuken van de Vinkenhorst. De nominatie werd beloond met het toekennen van de prijs aan Brord en Patricia. Helaas moesten we enkele weken geleden afscheid van Patricia nemen na een ziekbed, maar de glimlach die zij en Brord samen op al die gezichten van bezoekers aan de Vinkenhorst wisten te krijgen is blijvend. De hoop die zij in de harten brengen zal zich verder verspreiden.
Als ik de leeuwerik straks weer uitbundig hoor zingen boven de uiterwaard, de akkers en de dijken, dan zal ik altijd aan dit bijzondere moment denken. Stel doelen, maak ze waar en verspreid de hoop en de glimlach. Dat wens ik ons allemaal toe in het komende jaar.
Hermen Vreugdenhil is voormalig Statenlid in Brabant en nu directeur van Collectief Rivierenland, de coöperatie die in het Gelderse Rivierengebied het agrarisch natuur- en landschapsbeheer uitvoert.
Tekst: Hermen Vreugdenhil
Beeld: Ellen Meinen