Twijfels in Vlaanderen over werking Lely Sphere
Een wetenschappelijk comité adviseert een emissiefactor van drie kilogram per dierplaats per jaar voor de Lely Sphere. Dit is dezelfde emissiefactor als in Nederland en komt neer op een ammoniakreductie van 77 procent.
Onderdruk
Volgens het comité heeft de techniek het potentieel om te kunnen voldoen aan de geadviseerde emissiefactor. Daarbij moet er wel voldoende aandacht zijn voor de onderdruk onder de vloer en het open zijn van de urine-afvoergaatjes.
Het Administratief Team Luchtemissies Veeteelt (AT) sluit zich hierbij aan, maar heeft wel twijfels of het systeem ook over een langere periode goed blijft werken. ‘Dit zal effect hebben op de emissiereductie’, zo staat in een advies.
Mestzuigrobot
Het AT gebruikt daarvoor een aantal argumenten. Zo zijn er twijfels over de werking van de mestzuigrobot. Dit is gebaseerd op verschillende meetrapporten. Ook waarschuwt de dienst voor het hoge waterverbruik van de mestzuigrobot dat nodig is om het systeem voldoende te laten werken.
Het AT adviseert daarom de minister om de Lely Sphere met een emissiefactor van drie kilogram ammoniak per dierplaats per jaar niet op de lijst van goedgekeurde technieken te zetten. ‘Er is te veel onzekerheid over de langdurige goede werking van het stalsysteem.’
De Vlaamse minister zal uiteindelijk een besluit moeten nemen of de techniek wel of geen groen licht voor gebruik krijgt.