20 jaar Fleckvieh in Nederland: ‘We zijn een dubbeldoel ras en dat willen we ook absoluut blijven’
Het was in de IJsselhallen in Zwolle waar Bayern Genetik en Veehandel Kuenen Nederland voor het eerst kennis liet maken met Fleckvieh. „Kuenen had 60 stuks Fleckvieh meegebracht van jong tot oud. En ik stond daar met een kraampje van de KI”, vertelt Beunk enthousiast.
Is niet wat, wordt nooit wat
„De eerste reacties van zowel boeren als collega’s waren sceptisch en liepen uiteen van volledig mesjokke, knettergek, kan nooit wat worden tot is niet wat en wordt nooit wat”, vertelt Beunk. „Iets nieuws presenteren gaat altijd in vier stappen. Eerst lachen ze je uit, dat is de eerste stap. De tweede stap is dat ze je belachelijk maken. De derde stap is tjonge nou word je toch lastig en dan steken ze je een stok tussen de benen. De vierde stap is dat ze je gaan kopiëren. En exact zo is het hier ook gegaan.” Beunk is trots op wat er is bereikt in die 20 jaar. „Nadat we waren uitgelachen, werden we gekopieerd. Dat is niet erg, want we blijven met afstand de Fleckvieh-pioniers van Nederland. Natuurlijk heb je altijd wel een moment dat je denkt: het is wel taai. Het duurt wel lang voordat de mensen zijn overtuigd, maar je hebt altijd boeren die pionieren. Boeren die het zien en in durven zetten, dat is een geweldig steun. Boeren zijn namelijk de beste ambassadeurs die er zijn.”
Laatste 10 jaar echt zichtbaar
Toch duurde het een jaar of 10 voor Beunk het gevoel kreeg een beetje voet aan de grond te hebben. „Met het 10-jarig bestaan stonden we wederom samen met Kuenen op een beurs, ditmaal in Zelhem. Daar presenteerden we een heel stel leuke Fleckvieh koeien afkomstig uit de kruisingsfokkerij en aangevuld met importvee. Toen kwam ook Arend Zendman erbij en kregen we wat meer structuur in de organisatie”, legt Beunk uit. „De Fleckvieh-fokkerij zelf had intussen een flinke stap vooruit gemaakt. Fleckvieh is echt meer melk gaan geven en doet niet meer voor Holstein onder. De uiers zijn veel beter geworden. De koeien hebben mooie, kleine, drussige uiers, uiers die goed weg melken, goed beaderd zijn en veel klierweefsel hebben. Daar hebben ze echt sprongen vooruit gemaakt en tegelijkertijd kenmerkt het ras zich nog steeds door een goede bespiering, en dat is toch wel belangrijk. Bespiering geeft een koe productiekracht en restwaarde, maar nog belangrijker: het is een reservebron van energie.”
Efficiënte koe
Beunk staat na 20 jaar nog steeds volledig achter de positieve eigenschappen van het Fleckvieh-ras. „Fleckvieh is een dubbeldoel ras en dat willen we absoluut niet veranderen, omdat wij denken dat we hiermee de meest efficiënte koe fokken. We onderscheiden drie type koeien: scherp, robuust en allround. Fleckvieh koeien ogen niet melktypisch. Maar een collega bij CRV zei ooit. „Je hoeft toch niet aan de koe te zien of die veel melk geeft of niet. Daarvoor doe je toch mee aan de melkcontrole.” Dat vond ik de beste opmerking ooit. Sterker nog, de koe die in werkelijkheid de meeste melk geeft, maar waar je het niet aan kan zien. Dat is de beste koe, want die kost het geen moeite”, besluit Beunk.
Feest in Halle
De Nederlandse Fleckvieh beweging vindt zijn oorsprong in de Achterhoek. In 2004 zorgden Bayern Genetik en Veehandel Kuenen middels een sensationele stunt op de beurs in Zwolle voor de geboorte van het Fleckvieh in Nederland. Nu, 20 jaar later, is het Fleckvieh kalf uitgegroeid tot een volwassen koe. De mooiste Fleckvieh koeien worden gedemonstreerd op vrijdag 20 december tussen 14.00 uur en 22.00 uur in de feesttent aan de Halseweg 58 in Halle. Maar liefst 800 melkveehouders uit Nederland en vertegenwoordigers uit Duitsland, Belgie, Italie, Frankrijk en Denemarken hebben zich aangemeld om dit feest mee te maken.