Annelies 255 zet levende drieling ter wereld
Dit topartikel wordt u gratis aangeboden door de redactie van Vee en Gewas.
„Ik ben nog niet helemaal klaar met melken en wil eerst de drieling voeren, daarna heb ik tijd”, zegt de melkveehouder als we hem vragen naar zijn verhaal. Als we een tijdje later terugbellen vertelt hij dat de kalfjes goed hebben gedronken. „Het is altijd wat meer werk bij een tweeling en ze zijn vaak ook wat kleiner, laat staan bij een drieling”, lacht hij. Op het melkveebedrijf werd voor de tweede keer in vier jaar tijd een drieling geboren. „In 2021 waren de kalfjes wel groter dan deze drie, maar ze waren toen niet allemaal van hetzelfde geslacht zoals nu. De koeien die de drielingen ter wereld brachten waren overigens geen directe familie van elkaar.
Biest uit de vriezer
Jeuken vertelt: „Het gaat tot nu toe allemaal goed met de drie stierkalfjes. De bevalling verliep vlot en de laatste twee kalfjes lagen in stuit, waardoor ik een handje moest helpen. Vlak na de bevalling had hun moederkoe maar één liter biest. Alle drie kregen ze een klein beetje. Gelukkig had ik in de vriezer nog een voorraadje ingevroren en kon ik ze allemaal in totaal 2 liter biest voeren. „De dagen erna had de moederkoe gelukkig meer biest, waardoor ze toch allemaal 6 keer biest hebben gehad van hun eigen moeder. Vanochtend zijn ze overgegaan op poedermelk.”
Prestaties Annelies 225
De stiertjes zijn geboren uit moederkoe Annelies 225 (25 procent Fleckvieh), die geïnsemineerd was met BFG Man Pp. „Om een sterkere koe te krijgen, zijn we 7 jaar geleden begonnen met het inkruisen van Fleckvieh. We wilden graag het eiwitgehalte wat omhoog krijgen, en evengoed de liters melk behouden. Annelies 225 is zelf een dochter van Holsteinstier Repairman. Ondanks dat ze een bewogen jaar kende, voldroeg ze op 2 dagen na en leverde een knappe prestatie door drie levende kalveren ter wereld te brengen. In het najaar kregen we te maken met blauwtong en ik vermoed dat Annelies het ook heeft gehad. De afgelopen maanden hadden we behoorlijk wat vroeggeboortes, ook waarbij koeien een week voor tijd kalfden met een dood kalf. Hopelijk hebben we nu het ergste gehad”, zegt de Gelderse melkveehouder. „We hebben nog niet geënt, maar als het virus volgend jaar weer de kop opsteekt, overweeg ik om wel te enten.”
Nageboorte
Jeuken vult aan dat Annelies 225 in drie jaar tijd 6 levende kalveren ter wereld heeft gebracht. „Daarbij was ze telkens na één inseminatie drachtig. Vorig jaar kalfde ze met een tweeling. Ze is nu 4 jaar en 11 maanden oud en gaf al 22.930 kilogram melk met een gemiddeld vet en eiwitpercentage van respectievelijk 5,08 procent en 3,63 procent. De eerste twee dagen na de geboorte leek ze vlot op te starten, maar de nageboortes zijn niet volledig afgekomen. Na twee dagen begon ze minder te vreten en haar herkauwactiviteit nam af. Daarom heb ik haar nu wel op de pijnstiller en antibioticum gezet. Dit houd ik nog even vol en ik hoop dat ze snel opknapt. Voor een koe is het uiteindelijk beter om gewoon één kalfje te krijgen, dan loopt ze minder risico op allerlei complicaties”, besluit Jeuken.
Melkveehouder Lodewijk Jeuken heeft 75 melkkoeien en 40 stuks jongvee. Zijn bedrijf is gelegen aan de rand van het Gelderse dorpje Leuth. In zijn melkveestapel wordt Fleckvieh ingekruisd met Holstein. Behorend bij het bedrijf wordt 50 hectare kleigrond bewerkt.