Gebruikerservaringen ProSquare tepelvoeringen
Vierkante tepelvoeringen verhogen de robotcapaciteit met 5 koeien per robot, dat betekent dat we 20 koeien meer kunnen melken
ProSquare tepelvoeringen verhogen efficiëntie AMS
‘We hebben van oudsher een wat taaimelkte veestapel en dat was de reden dat we destijds op zoek gingen naar manieren om de melkrobot efficiënter in te zetten’, herinnert Jouke zich. We hebben het over ruim tien jaar geleden. De werkzaamheden voor de bouw van de huidige ligboxenstal waren net gestart, en in de oude stal werd al met drie melkrobots gemolken. Jouke: ‘We hebben in de oude stal al de ronde silicone tepelvoeringen vervangen door de vierkante rubberen tepelvoeringen. De melksnelheid nam direct enorm toe, dus in de nieuwe stal hebben we meteen op alle robots de vierkante tepelvoeringen gezet. Hierdoor kunnen we vijf koeien per robot meer melken, dus op deze stal met vier robots betekent dat we 20 koeien meer kunnen melken. Dat maakt nogal een verschil’.
2.250 liter per dag
Efficiëntie is het sleutelwoord op het Friese bedrijf en met een paar muisklikken tovert Jouke de belangrijkste efficiency kengetallen voor de melkrobot op het scherm. ‘De dagproductie is gemiddeld 32,4 kg melk met 2,8 melkingen. De melksnelheid schommelt tussen de 3 en 3,1. De gemiddelde boxtijd is 6 minuten en 12 seconden, het aantal weigeringen 3,1 en de vrije tijd varieert per robot tussen de 11% en 17%’, somt Jouke op. Bij de twee hoogproductieve groepen halen de broers zo’n 2.250 liter per dag uit de melkrobot en met 1.800 liter per dag wordt ook bij de vaarzen de robotcapaciteit goed benut.
“De onderhoudskosten van de melkrobots zijn zo’n € 30.000 per jaar, dus die moet je zo efficiënt mogelijk benutten”
Vrije tijd niet minder dan 15%
‘We willen niet onder de 15% vrije tijd zitten. Kom je daaronder dan haal je niet alles uit de koe en kost het je melk. We melken met vier productiegroepen. De vaarzengroep wordt door één melkrobot gemolken. Deze dieren zijn jong en fit, waardoor de loop op de robot bij deze groep nooit een probleem is. De hoogproductieve koeien worden door twee melkrobots gemolken. Hier heb je wel wat vaker ophaalkoeien. De vierde robot is voor de laagproductieve groep. De laatste week zijn wat meer koeien drooggezet en moet ik weer wat in productiegroepen gaan verschuiven om de efficiëntie weer te verhogen’, verklaart Jouke de verschillen.
Maximale melktijd verlaagd naar 8 minuten
‘De voorbehandeltijd staat op 2,11 minuten. Dit lijkt lang, maar de koe heeft wel tijd nodig om de melk te laten schieten’, is Jouke’s ervaring. Uiergezondheidsspecialist Arnold Kuiper bevestigd zijn conclusie; ‘Een goede voorbehandeling is belangrijk. De totale boxtijd zegt meer over de efficiëntie van de robot. We streven naar een maximale melktijd van 7 minuten’. Jouke en Arend hebben de maximale melktijd van de robot, geleidelijk teruggebracht naar 8 minuten per koe. En dat is voldoende om de koeien goed leeg te melken en het verstrekte krachtvoer op te krijgen. ‘In de robot krijgen ze maximaal 3,5 kg krachtvoer per dag. Voer je meer dan werk je pensverzuring in de hand. Het meeste krachtvoer moeten ze uit het TMR rantsoen halen’, vertelt Jouke die gefocust is op het zo efficiënt mogelijk benutten van de capaciteit. Het is duidelijk dat de vierkante tepelvoeringen hier al jaren een belangrijke rol in spelen.
Met vierkante tepelvoeringen flinke daling van het celgetal
Sinds 2018 melken vader en zoon van der Heide in het Friese It Heidenskip hun 175 melkkoeien met het automatische melksysteem van Fullwood. Ze zijn tevreden over de drie robots, maar de speenconditie van de koeien liet te wensen over. Veel koeien hadden last van speenpuntvereelting en het celgetal en het aantal mastitisgevallen liep op. ‘We zijn gaan kijken hoe we zonder al te veel aanpassingen aan de robot de speenconditie konden verbeteren’, begint Ruben. Met de leverancier werd gekeken naar de instellingen van de robot, maar dat leverde weinig op en dus gingen ze verder zoeken.
Weinig aanpassingen aan de robot
‘We overwogen eerst andere tepelvoeringen, maar daarvoor moesten we te veel aanpassingen verrichten aan de melkrobot. Als het niet zou bevallen, dan konden we niet snel terug. Toen kwam ik via de website van Heemskerk bij de vierkante tepelvoeringen terecht. Met deze tepelvoeringen hoefden we weinig aan de robot aan te passen en konden we makkelijk weer omschakelen. Omdat we de eerste waren die dit type tepelvoeringen in een Fullwood robot plaatsten, mochten we eerst drie weken proefdraaien’. Inmiddels zijn we anderhalf jaar verder en denken Ruben en Feike er niet meer aan om terug te gaan.
56% van de melk binnen 2 minuten
Na de omschakeling van ronde naar vierkante tepelvoeringen merkten de Friese melkveehouders dat de melkstroom veel vlotter op gang kwam. ‘Binnen 2 minuten na aansluiten moet 50% van de melk eruit zijn. We zitten nu op 56%’, weet Ruben. Deze vlotte melkgift had direct een positief effect op de uiergezondheid. ‘In de eerste maanden zakte het celgetal direct al met 25.000 en deze is daarna nog verder gezakt van 220.000 naar 120.000. De conditie van de spenen is veel beter en we hebben ook veel minder koeien met mastitis’. Vader Feike bevestigt de woorden van Ruben: ‘De gezondheid van de koeien is er echt op vooruit gegaan. Zieke koeien daar heb je de melk niet van en je hebt er werk mee. We hebben het nu veel minder druk met het behandelen van zieke koeien’.
“In de eerste maanden zakte het celgetal direct al met 25.000 en is daarna nog verder gezakt, van 220.00 naar 120.000”
Ruben van der Heide
Makkelijk te verwisselen
Met 55 koeien per melkrobot speelt robotefficiency op dit bedrijf een minder grote rol. ‘We zitten nu rond de 3,1 melkingen en tussen de 6 en 7 robotbezoeken. De melksnelheid is wel wat omhoog gegaan, maar dat was voor ons niet de belangrijkste reden voor omschakeling. Dat was het verbeteren van de uiergezondheid’. Waar Ruben wel een efficiëntieslag heeft gemaakt, is in het verwisselen van de tepelvoeringen. ‘Dat is tegenwoordig een klusje van 5 minuten. Je trekt hem makkelijk door de beker, draait een slag en hij blijft zitten’.
Goed hechtend speendesinfectiemiddel
Niet alleen de omschakeling naar vierkante tepelvoeringen heeft een rol gespeeld bij de verbetering van de uiergezondheid. Ook de inzet van een speendesinfectiemiddel van Heemskerk op basis van melkzuur en huidverzorgende bestanddelen heeft volgens Ruben en Feike hier een bijdrage aan geleverd. ‘Door de kleur kun je goed zien dat de koe gesprayd is en het blijft goed aan de spenen hechten. Al zet ik de koe 5 minuten of 2 uur na het sprayen droog, ik merk geen verschil. De spray zit in beide gevallen nog goed aan de speen’, vult een tevreden Feike aan.
Betere speenconditie dankzij vierkante tepelvoeringen
Onderzoek Cornell University
Cornell University onderzocht het effect van het type tepelvoering op de speenconditie. De studie vergeleek ronde en vierkante tepelvoeringen op het gebied van speenpuntvereelting en scheurtjes. De resultaten tonen aan dat melken met vierkant ProSquare tepelvoeringen significant minder belastend is voor de speen en leidt tot gezondere speenpunten.
Het onderzoek werd uitgevoerd op 12 melkveebedrijven en bestond uit twee fases. In de eerste fase werd de helft van de koeien gemolken met vierkante ProSquare tepelvoeringen en de andere helft met ronde tepelvoeringen. Hieruit bleek dat melken met ronde tepelvoeringen meer speenpuntvereelting veroorzaakt dan melken met vierkante ProSquare tepelvoeringen (zie bovenstaande grafiek)
Lees hier meer over het onderzoek het effect van ProSquare tepelvoeringen
Waarom zijn vierkante tepelvoeringen minder belastend voor de speen?
Doordat de wanden van de vierkante tepelvoering de speen aan vier zijden masseren, is de belasting van de speen kleiner dan bij een ronde tepelvoering, waar twee kanten van de speen gemasseerd worden. Door de inzet van vierkante tepelvoeringen verbetert de bloeddoorstroming van de speen en het slotgat. Uit grootschalig onderzoek blijkt dat bij gebruik van ProSquare tepelvoeringen minder slotgatvereelting optreedt en de slotgaten minder ruw worden.