Melkveehouder Bauke Rosier:
“In het verleden werd 1 op de 3 pinken niet drachtig. Dat is nu wel anders: we scoren 100%!”
Eerder moeten doen
Bauke is de derde generatie boer op melkveebedrijf Rosier. “Mijn opa is kort na de oorlog begonnen. Daarna nam mijn vader het over. Enkele jaren later, na wat buitenlandse stages, besloot ik toe te treden tot de maatschap van mijn ouders. In 2012 hebben we nog samen een nieuwe stal gebouwd. Een jaar later nam ik het bedrijf over”, vertelt Bauke. “Toen we investeerden in de nieuwe stal, hebben we daar meteen een detectiesysteem bij gekocht. Maar daar was ik niet tevreden over. Na rondvraag bij collega’s en fokkerijen, zijn we vorig jaar overgestapt op SenseHub. Achteraf gezien, had ik dat eerder moeten doen.”
Tussentocht
“Onze koeien hadden we altijd al goed in beeld. Bij drachtcontroles was hooguit 1 op de 10 niet drachtig, maar bij de pinken was dat 1 op 3. Die slechte score frustreerde me. De pinken staan bij ons achter in de stal en 80% van de tocht vindt ’s avonds of ’s nachts plaats, dus je mist weleens wat. Maar deze score kon echt beter. Achteraf bleek ook dat we te vaak op een tussentocht of op een verkeerd moment aan het insemineren waren”, beaamt Bauke.
100% drachtig
Een jaar geleden kocht Bauke voor al zijn dieren SenseHub. “De slechte scores zijn verleden tijd. We kunnen volledig op het monitoringssysteem vertrouwen. Zodra er ergens een dier tochtig is, krijgen we automatisch een mooie, duidelijke piek in het systeem te zien waarbij precies staat wie we wanneer moeten insemineren. Dat tijdstip is zeer exact en altijd ‘spot on’! De pinken die ik nu scan zijn 100% drachtig.”
“Ik wil de halsbanden voor geen goud meer missen. SenseHub is me in één jaar tijd heel dierbaar geworden.”
Rust
Bauke: “We kregen uitleg over SenseHub en hoorden wat het systeem allemaal kon, zoals gezondheidsmonitoring en activiteitsmetingen. Eerlijk gezegd was ik daar een beetje sceptisch over, totdat we het systeem kregen. Dan merk je: ‘hee, dit werkt echt!’ Voorheen liep ik om de 3 uur de stal in, maar als er nu een koe ziek is of wat mankeert, krijg ik automatisch een melding. Dat geeft rust.”
Sneller op de rit
“AIs een koe zich echt niet lekker voelt, dan zie je binnen SenseHub een duidelijke dip. Bij ernstige gezondheidszaken, zoals coli, krijg ik meteen een koe-in-nood melding. Ideaal, want dan kun je direct handelen. Vroeger hadden we zieke koeien vaak te laat in de gaten en moesten ze een paar dagen naar de ziekenbox. Nu we er eerder bij zijn, zijn ze een stuk sneller op de rit. Die koe-in-nood meldingen werken echt prettig”, vervolgt Bauke. “Laatst nog ontving ik een bericht dat er een sensor uit bereik was. Ik heb toen meteen in het systeem gekeken welke koe bij die sensor hoorde. Die bleek na het weiden inderdaad niet teruggekeerd te zijn in de stal. Daarop ben ik snel het weiland opgelopen en ja hoor: daar stond ze in de sloot. Zonder SenseHub had ik dat pas veel later doorgehad. Gelukkig kon ik haar zonder problemen weer op het droge krijgen.”
Blauwtong
Zelfs bij blauwtong bleek SenseHub van toegevoegde waarde. “Een paar maanden geleden kreeg ik een kleine gezondheidsmelding binnen voor een van mijn koeien. De app liet drie forse trendbreuken zien in gezondheid, herkauwgedrag én activiteit. Vlak daarna volgde een tweede gezondheidsmelding. Toen ben ik deze koe direct gaan temperaturen. En jawel: diagnose wees uit dat de verhoging door blauwtong kwam. Dankzij SenseHub was ik daar razendsnel bij en kon erger voorkomen worden”, weet Bauke.
Nieuwe functionaliteiten
“De app is ontzettend makkelijk. Ik heb al mijn tochtige koeien in één overzicht op mijn mobiel. Mét het juiste inseminatiemoment. Maar ook de pas gekalfde koeien en actuele gezondheidsmeldingen staan erin. Alles wordt gemonitord. Dat levert me enorm veel efficiëntie en werkplezier op. Echt ongekend. En nog steeds ontdek ik nieuwe functionaliteiten en mogelijkheden binnen het systeem. Nee, ik wil de halsbanden voor geen goud meer missen. SenseHub is me in één jaar tijd heel dierbaar geworden”, glundert Bauke.
Bel voor een vrijblijvende afspraak om te kijken hoe SenseHub werkt bij een bedrijf bij u in de buurt of neem contact op voor meer informatie!
Dit product is niet bedoeld om een ziekte bij dieren te diagnosticeren, behandelen, genezen of voorkomen. Voor de diagnose, behandeling, genezing of preventie van ziekten bij dieren moet u uw dierenarts raadplegen.De nauwkeurigheid van de gegevens die via dit product worden verzameld en voorgesteld zijn niet bedoeld om overeen te komen met die van medische apparaten of wetenschappelijke meetsystemen.
BNL-SHB-241200009 © 2024 Merck & Co., Inc., Rahway, NJ, Verenigde Staten en haar dochterondernemingen. Alle rechten voorbehouden.
Tekst: SenseHub
Beeld: SenseHub