Jaaroverzicht april: noodgedwongen gekozen te stoppen
1. Noodgedwongen gekozen te stoppen
Studente Ellis Grin maakte een korte documentaire over haar ouders, die 250 koeien melken. Daarmee wilde ze laten zien hoe het gesteld is met de regelgeving in Nederland. „Mijn ouders handelden altijd volgens de regels, maar zijn uiteindelijk ten onrechte weggezet als illegaal en fraudeur.” Het artikel over de noodgedwongen keuze om te stoppen trok de aandacht van veel bezoekers van de website. Het artikel werd 17.688 keer gelezen.
2. Kabinet wil graslandnorm van 0,35 hectare grasland per GVE vanaf 2032
Het kabinet is van plan om een graslandnorm in te stellen van 0,35 hectare grasland per GVE per 2032. Dit moet de afname van het areaal grasland voorkomen en de waterkwaliteit verbeteren. Demissionaire landbouwminister Piet Adema liet dat weten in een brief aan de Tweede Kamer. Dit artikel over de graslandnorm trok de aandacht van 13.930 bezoekers.
3. ‘Stoppen met melken is niet niks’
Het besluit om te stoppen met het melkveebedrijf, waar je al jaren je brood mee verdient en dat al generatieslang in de familie is, neem je niet zomaar. Er gaan doorgaans jaren van twijfel aan vooraf. Dat geldt ook voor melkveehouder Edwin Veldhuijzen (53) uit Zoeterwoude (ZH). Na lang wikken en wegen besloot hij zijn koeien te verkopen. Ook het verhaal van deze stoppende boer trok de aandacht van veel lezers. Het werd 12.821 keer gelezen.
4. Melkveehouder ligt overhoop met RVO en OM over fosfaatrechten en het al dan niet onrechtmatig melken van koeien
Vader Arend, moeder Hennie en de zoons Simon en Kasper Bouwmeester hebben zich verzameld rond de keukentafel op hun boerderij in het Overijsselse Rouveen. Al sinds de toewijzing van de fosfaatrechten liggen ze met RVO overhoop over het aantal toegewezen rechten en het al dan niet onrechtmatig melken van de koeien. Op 21 februari besloten de drie rechters van de meervoudige kamer in Zwolle de aantijging van het onrechtmatig melken van de koeien in 2018 en 2019 te laten staan. De daaraan verbonden boete scholden de rechters kwijt en daarmee leek er een einde te komen aan het al jaren voortdurende conflict. Dit artikel trok de aandacht van 10.718 bezoekers van de website.
5. Oorzaak koeiensterfte bij familie Bos blijft mysterie
Melkveehouder Jaap Bos uit Noordeinde (GD) verloor in een jaar tijd bijna de helft van zijn koeien. Onderzoek na onderzoek volgde om de oorzaak van de oversterfte te achterhalen. Zonder resultaat. Nog steeds tast men in het duister. Voor Bos had het verstrekkende gevolgen: hij besloot om alle koeien weg te doen en te stoppen als boer. Intussen loopt er nog wel een forensisch onderzoek. Het artikel over uitblijven van duidelijkheid voor de familie Bos trok de aandacht van 8.686 bezoekers van de website.