
Waarom Jeremy koos voor een GEA upgrade: van MIone naar DairyRobot R9500

“Door over te schakelen naar de GEA DairyRobot R9500 besparen we tijd, werken we flexibeler en kunnen we meer melken!"
Jeremy Huyghe
Even terug naar het begin, toen Jeremy in 2015 afstudeerde aan de VIVES Hogeschool in Roeselare. Hij wist al van jongs af aan dat hij wilde boeren en toen zijn ouders hun pluimveetak uitbreidden kreeg Jeremy de kans om de akkerbouwtak en het melkvee over te nemen. “We molken toen nog met een tandemmelksysteem” vertelt hij. “Ik had interesse in automatiseren met melkrobots en ging met een GEA-vertegenwoordiger op inspiratietrip in Nederland. Daar zagen we de MIone melkrobots in werking en besloten er twee te installeren.”
Een nieuwe start
Korte tijd later kreeg de familie de kans om een nieuwe stal te bouwen aan de overkant van het oude bedrijf. “De nieuwe locatie is vergund voor 260 melkkoeien en gaf ons dus de mogelijkheid om uit te breiden”, wist Jeremy. “Twee extra robots zorgden ervoor dat we de 220 koeien vlot konden melken. De moderne stal met in totaal vier MIone-robots was een verademing op vlak van arbeidscomfort.”

Behoefte aan meer comfort en capaciteit
Maar zowel landbouw als technologie staan niet stil en in negen jaar tijd is er heel wat veranderd. “We wilden de potentie van onze stal en onze koeien nog beter benutten en dan stuitten we met de MIone-robots op een beperkte capaciteit voor onze veestapel ”, wist Jeremy. “We merkten dat er behoefte was aan meer melkcapaciteit, maar ook een vlotter koeverkeer en minder arbeidstijd voor het oplossen van storingen of ingrijpen bij problemen bij de koeien.” Omdat Jeremy heel tevreden is over de technologie en ondersteuning bij GEA, ging hij opnieuw met hen om tafel. De nieuwe generatie DairyRobot R9500 van GEA bleek perfect aan te sluiten bij de behoeften van het melkveebedrijf.
Vrij koeverkeer werkt
Jeremy maakte zich eerst wat zorgen over de overgang van gestuurd naar vrij koeverkeer, maar die zorgen bleken onterecht. “Onze intussen 240 koeien vinden heel vlot hun weg naar de robotboxen in kassa-opstelling, waardoor opstoppingen in de wachtruimte vermeden worden. De aansluittijd is er ook enorm op vooruit gegaan. Gemiddeld spenderen koeien nu amper 6 minuten in de melkbox. Daarnaast is de DairyRobot R9500 geschikt om bijvoorbeeld vaarzen of controlekoeien met de hand aan te sluiten, wanneer dat gewenst is. Het aantal dat we zelf moeten gaan ophalen schommelt rond de tien dieren”, weet Jeremy.

Een gerust hart
“We kunnen nu met een gerust hart af en toe het bedrijf verlaten. Het nieuwe systeem biedt veel meer flexibiliteit zodat ik de melkveetak beter kan combineren met onze akkerbouw en grove groenten”, vertelt Jeremy. Het feit dat de DairyRobot R9500 een schat van data rond koegezondheid verzamelt en deelt, heeft ook voor Jeremy’s echtgenote Stephanie een grote meerwaarde. Koeien met een verhoogd celgetal kunnen snel opgespoord en behandeld worden dankzij de continue meting van het celgetal per kwartier. Problemen kunnen dus snel worden aangepakt en de gezondheid en melkkwaliteit van je veestapel verhoogt. “Als veearts kan ik dat alleen maar toejuichen”, zegt Stephanie. Ook belangrijk vind ik het feit dat het reinigen van de spenen volledig in de melkbeker gebeurt, van spoelen tot dippen. Dat is een enorme stap vooruit voor de uiergezondheid van de dieren.”
"We hebben nu de capaciteit en technologie om onze koeien nog beter te laten presteren in de melkstal."
Jeremy Huyghe
Nog beter gaan melken
De komende tijd wil Jeremy verdere stappen vooruit zetten in de melkresultaten. “We hebben nu de capaciteit en technologie om onze koeien nog beter te laten presteren in de melkstal. Met de goede begeleiding van GEA en enkele aanpassingen in het voedermanagement wil ik streven naar 35 liter per koe, of zelfs meer. Vroeger zaten we op 2,5 melkingen per dier, vandaag is dat al 3 en ik verwacht dat dit verder zal stijgen.” Voor Jeremy was de omschakeling de juiste beslissing op het juiste moment. “Ik raad andere melkveehouders zeker aan om zich te verdiepen in de mogelijkheden van de nieuwe generatie melkrobots. We hebben nu veel meer rust in de stal en in ons hoofd, dat is van onschatbare waarde.”
Beeld: PaulienPictures