Melkveehouder Ron van Puijenbroek:
Video: “SenseHub haalt de ruis weg. We zitten op 95% tochtherkenning. Ook onze inseminatiegraad is met 20% verhoogd”
Koe-comfort
“Als je een duurzame koe wilt fokken met een hogere levensproductie, dan moet het totaalplaatje van je bedrijf kloppen. Toen we hier in 2015 een nieuwe stal bouwden, hebben we allereerst ingezet op zoveel mogelijk koe-comfort. Er ligt bijvoorbeeld zand in de boxen en we hebben bewust gekozen voor meer ruimte per koe. Maar dan ben je er nog niet. Ook thema’s als diergezondheid en tocht verdienen alle aandacht”, benadrukt Ron.
Hele veestapel in beeld
“Onze kalveren stonden voorheen altijd bij een opfokker in de buurt, maar 2 jaar geleden besloten we het jongvee weer zelf te doen. Vanaf dat moment waren we ook verantwoordelijk voor het insemineren; het drachtig maken van de dieren”, vervolgt Ron. “Best een uitdaging, want we liepen meer tussen de koeien dan tussen de kalveren. Dat was het punt dat we besloten om over te stappen naar een nieuw monitoringsysteem. Je wilt nu eenmaal je hele veestapel in beeld hebben. Zeker waar het om tochtdetectie gaat.”
Beste uit de bus
Ron: “Ik moet eerlijk zeggen dat ik lang heb gedacht dat ik zonder koemonitoring kon. Maar de praktijk wees anders uit. Ondanks dat we geregeld door de stal liepen, misten we veel te vaak een tochtige koe. Daar kom je dan pas te laat -bij de drachtcontrole- achter. We hadden al wel een monitoringssysteem voor het jongvee, maar dat was verouderd. Daar zat ook niets geen activiteitenmeting bij. Ik ben op zoek gegaan naar een beter alternatief en daarbij kwam SenseHub als beste uit de bus.”
“Wat misschien nog wel het meeste telt, is dat we door het monitoren meer plezier halen uit het veehouden.”
Heel boervriendelijk
“SenseHub is al heel lang in de markt actief en ik werk graag met halsbanden. Met name omdat je dan in één oogopslag ziet of ze een zender om hebben en omdat je praktisch geen verlies van zenders hebt. Bovendien sprak ik veehouders in de buurt die al met SenseHub werkten en tevreden waren. We hebben voor onze pinken 30 banden aangeschaft en voor onze koeien 200, dus in totaal 230 banden. Vanaf het moment dat we begonnen met de monitoring, merkten we meteen verschil. Zeker waar het gaat om herkauwactiviteiten, gezondheidsmeldingen en een betrouwbare tochtherkenning is SenseHub wat mij betreft het meest complete systeem in de markt. Het is heel boervriendelijk.”
Tocht loepzuiver in beeld
“Met name voor de pinken is het een hele geruststelling dat elke tochtmelding automatisch op je telefoon binnenkomt. En die krijg je loepzuiver in beeld; zelfs met nauwkeurig tijdsoverzicht. Dus je weet precies in welke fase van de tochtigheid de koe zit én wat het beste inseminatiemoment is. Voorheen moest ik 6x per dag de stal door om de tochtige koeien op te sporen en dan nog zag ik er wat over het hoofd. Je hebt altijd twijfelaars ertussen of koeien die niet cyclisch zijn. SenseHub haalt de ruis weg. We missen nu bijna geen tochten meer en zitten op 95% tochtherkenning. Daarnaast is onze inseminatiegraad met 20% verhoogd”, somt Ron tevreden op.
Automatische gezondheidsmeldingen
“De jongens die ons helpen op de boerderij, zijn ook aangesloten op onze SenseHub app. Als er dan een koe ziek of tochtig is, dan krijgt ieder van ons automatisch een melding binnen. Zo is er altijd iemand in de buurt die kan kijken; ook als we op vakantie zijn of als er een koe in nood is. Dat werkt heel prettig en houdt iedereen scherp. In één overzicht zie je de afkalvingen en de gezondheidsindex per koe. Zodra een koe te weinig beweegt of herkauwt of onder de 80 of 70 duikt in de gezondheidsindex, nemen we polshoogte. Vorige week nog hadden we een koe met een verdraaide lebmaag. Daar waren we razendsnel bij, omdat we direct een melding op de telefoon kregen.”
12.500 liter melk per koe
“Ja, we ervaren echt veel voordeel van SenseHub. Dankzij de gezondheidsmeldingen hebben we de koeien die wat mankeren razendsnel in beeld en we hoeven de tochten niet meer zelf op te sporen. Dat wordt nu automatisch voor ons gedaan. De laatste jaren hebben we gemiddeld 11.500 tot 12.000 liter melk per koe. Nu we met SenseHub de vruchtbaarheid kunnen verbeteren, ga ik ervan uit dat we straks 12.500 liter melk per koe halen. Maar wat misschien nog wel het meeste telt, is dat we door het monitoren meer plezier halen uit het veehouden”, glundert Ron
Tekst: SenseHub
Beeld: SenseHub