Britse zelfkazer maakt ’s werelds eerste wodka van wei
ADF Milking is een Britse fabrikant van automatische dip- en spraysystemen voor in de melkstal, en Barber is een van hun klanten. Barbers inspiratie voor het maken van wodka kwam voort uit een verlangen om het bedrijf verder te diversificeren, en zijn persoonlijke interesse in wodka, zo meldt ADF Milking op hun website.
Barber maakt al geruime tijd Black Cow Cheddar. Zijn koeien grazen op de velden rondom The Black Cow Distillery in West Dorset. De kaas is minimaal 12 maanden gerijpt in dikke zwarte was en staat bekend om de intense en rijke smaak, met een aangenaam kruimelige textuur.
Barber zag meer mogelijkheden. Bij het kaasmaken wordt melk gescheiden in wrongel en wei. De wrongel wordt gebruikt voor de cheddar, en nu wordt de wei gefermenteerd en vervolgens gedestilleerd (en met de hand gebotteld) tot de Black Cow wodka. Zo wordt er geen druppel van de kostbare melk verspild.
Automatisch dippen en sprayen
Uiteraard is Barber lovend over het automatische ADF-dip- en spraysysteem, dat geïntegreerd zit in de tepelbekers. „Het is een briljant stukje techniek. Daardoor kan ik erop vertrouwen dat de koeien worden gedipt en gesprayd zodra ze zijn uitgemolken.”
Barber gebruikt het systeem inmiddels ruim tien jaar, en is er nog steeds blij mee. „Sinds de installatie is is mijn celgetal gehalveerd, en het antibioticagebruik is gedaald.” Dankzij het ADF-systeem hoeft hij minder koeien af te voeren en is de dierenartsrekening verlaagd, geeft hij aan. „Daardoor had ik de tijd om de zachtheid van de Black Cow wodka te perfectioneren.”
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: ADF Milking
Bron: ADF Milking