Kabinetsleden en Van der Plas (BBB) reageren op kritische mestbrief vanuit Brussel
Op het ministerie van LVVN kwam vorige week een kritische brief binnen vanuit Brussel, waarin een hoge Europese ambtenaar om meer onderbouwing vroeg van enkele mestmaatregelen, waaronder over de afroming van dierrechten, uitleg over de derogatievrije zones rondom Natura 2000-gebieden en hoe de correctiefactor bij gasvormige verliezen is bepaald. Ook werd er in de brief gehamerd op het verbeteren van de waterkwaliteit.
Brief van ambtenaren
Landbouwminister Femke Wiersma duidt de brief: „Het is een ambtelijke brief. Er staan een hele hoop vragen in. Die kunnen wij prima met goede wetenschappelijke inzichten onderbouwen. Wij werken netjes aan de antwoorden. De nieuwe Commissie is net in dienst. Ik heb op 10 december een gesprek met de politiek verantwoordelijke (milieucommissaris Roswall, red.). We zullen het hier dan ook over hebben en uitleg geven over de vragen die in de brief staan.”
Staatssecretaris Jean Rummenie vult aan: „Ik wil het ook wel in een breder kader zetten. Het is een beetje vreemd. We krijgen opeens heel veel brieven uit Brussel. Het lijkt erop dat de oude Commissie nog even iedereen een brief wil sturen. Ik wil het ook wel een beetje relativeren. Op 1 december is de nieuwe Commissie gestart. We hebben met de Commissarissen die relevant zijn voor ons gebied kennisgemaakt. Ik heb sterk de indruk dat er een hele andere wind is gaan waaien. Dat plaatst die brieven toch een beetje in ander perspectief.”
Andere wind
Partijleider Caroline van der Plas vond de timing ook vreemd. „Het is een brief namens de oude Europese Commissie. Eigenlijk gaat iemand vertellen wat wij niet goed doen of wat ze anders dat anders moet, waar een ander over gaat. Het is regeren over je eigen graf. Dat vond ik vreemd.”
De fractievoorzitter van BBB merkt een ander geluid in Brussel. „Je ziet dat er meer wordt gekeken naar voedselzekerheid. Daar hebben we boeren en telers bij nodig. Je merkt dat er een andere wind waait in Europa. De landbouwcommissaris Hansen vertelde ook dat krimp van de veestapel geen doel op zich is. We hebben veel contacten in Europa, dus veel vertrouwen daarin.”
Wiersma: „Vooropgesteld: het zijn hele ingewikkelde dossiers. Niets is een gelopen race. We kunnen niet in één keer de koers helemaal wijzigen. Ik zie goede haakjes die aansluiten op ons hoofdlijnenakkoord en regeerprogramma. Binnen de Europese Commissie zie je hernieuwde aandacht is voor voedselzekerheid, maar ook voor regeldruk en lastenverlichting. Het moet straks nog wel in de praktijk gebeuren. Ik zie nieuwe openingen om de lobby voor de Nederlandse landbouw goed uit te zetten.”
Resultaat laten zien
Van der Plas geeft de kijkers mee dat beleidsaanpassingen niet meteen zichtbaar zijn. „Wat leden heel goed moeten weten, is dat er achter de schermen keihard wordt gewerkt aan nieuw en ander beleid. Wat je achter de schermen doet, kun je niet meteen laten zien in een resultaat. Ik snap dat leden denken dat wij meteen zaken zouden veranderen. Maar, achter de schermen speelt er zoveel. Zodra we een resultaat hebben of er ander beleid gaat worden ingevoerd, dan horen mensen dat meteen. Veel leden snappen ook wel dat we niet alles gelijk naar voren kunnen brengen, omdat dat de positie ook niet sterker maakt.”
Ze sluit af: „Bedenk ook wat er zou zijn gebeurt als BBB niet in het kabinet had gezeten. Nu hebben we van binnenuit de invloed. Femke heeft heel veel kennis over de agrarische sector en Jean heeft heel veel diplomatieke ervaring. Als daar een minister met een andere kleur had gezeten, dan denk ik dat het op de lange termijn veel erger zou zijn geworden. Er zijn echt wel partijen die met doel willen sturen op krimp van de veestapel, omdat ze daarmee denken dat de problemen in één keer zijn opgelost. Wij zijn bezig met boeren een toekomst te geven.”