Wat is de impact van maïsklanders op je (maïs)zaden?
Maïsklanders kunnen aan je maïszaden vreten en veel schade veroorzaken
Aansluitend op ons artikel omtrent bewaring van maïszaden, willen we dit najaar ook de aandacht vestigen op de (sterk) verhoogde druk van klanders. Vanuit diverse hoeken (nationaal en internationaal) worden problemen gemeld met deze vervelende beestjes...
De maïsklander is een kever die behoort tot de snuitkevers. Deze en andere klanders kunnen een ware plaag zijn. Ze leven vooral in graanopslagplaatsen, silo's, maalderijen ... Ze hebben een voorkeur voor maïs, maar ook andere granen kunnen worden aangetast. In 2024 blijken ze meer dan ooit aanwezig...
Hoe ziet de maïsklander eruit?
- De klander is 0,3 tot 0,5 cm lang en heeft knotsvormige antennen die halverwege geknikt zijn.
- Karakteristieke slurf-achtige maar verharde snuitpunt.
- Roodbruin tot zwart van kleur, halsschild nauwelijks korter dan het dekschild.
- Ronde putjes in het halsschild, de lijnen op de dekschilden liggen dicht bij elkaar en hebben 2 paar oranje vlekken. De larves zijn wit en pootloos.
Welke schade is er?
De maïsklander legt haar ei in een graankorrel of maïskorrel. De larve vreet de korrel leeg en verpopt zich in het omhulsel van de korrel. Specifiek in maïszaden, die gedurende maanden bewaard worden, kunnen ze dus heel wat schade aanrichten, want immers: hoe meer aangevreten zaden, hoe lager de kiemkracht. Bij een sterke aantasting worden de maïszaden onbruikbaar. Het is dus belangrijk om deze insecten weg te houden van uw opslagruimte. Zoals altijd geldt : voorkomen is beter dan genezen.
Maïsklanders bestrijden
Deze klanders zijn erg hardnekkig om te bestrijden, we raden dan ook aan om de hulp van een professioneel ongediertebestrijdingsbedrijf in te roepen. De bron van de infestatie moet zo snel mogelijk gezocht en behandeld worden.