Arla Foods schakelt Melkunie om naar ‘Beter voor’-keurmerk
Tot nog toe was Royal A-ware de enige verwerker die ‘Beter voor Natuur & Boer’-melk leverde, exclusief voor Albert Heijn. Ook Arla stapt nu in dit onafhankelijke keurmerk. De eerste producten uit de Beter voor-melkstroom moeten begin 2025 in de supermarktschappen staan.
Nieuwe boeren
Voor het omschakelen van alle Melkunie-melk, karnemelk en yoghurt naar ‘Beter voor’ heeft Arla op dit moment al genoeg eigen ledenmelk. In 2026 moeten de andere producten volgen, waaronder de vla, de pappen en het ontbijtproduct Breaker van Melkunie. Deels zullen hiervoor eigen boeren moeten omschakelen, en deels zullen er nieuwe boeren bij moeten komen. Arla garandeert omschakelaars dat zij minstens voor 3 jaar verzekerd zijn van de afname van de ‘Beter voor’-melk.
Arla is in Nederland (en wereldwijd) marktleider op het gebied van biologische melk, maar aan de biologische melkstroom wordt niet getornd. Bio en Beter voor blijven twee aparte melkstromen, en er wordt geen bio-melk overgeheveld naar Beter voor.
De duurzaamheidspremie komt bovenop de weidemelkprijs. Stichting Beter voor Natuur & Boer bepaalt de hoogte van deze toeslag. Op dit moment is de premie 5 eurocent per kilo melk.
Omschakelaar
Gerbrand Vlooswijk uit het Utrechtse Montfoort heeft (blijkens het persbericht van Arla) al besloten om over te stappen van weidemelk naar het Beter voor Natuur & Boer-keurmerk. „Met hulp van Arla maak ik mijn bedrijfsvoering klaar voor de toekomst. Om te voldoen aan de criteria van Beter voor Natuur & Boer heb ik onder andere glasklaver en kruidenrijk gras ingezaaid. Ook heeft 10 procent van mijn grasland een beheerbestemming gekregen. Dat houdt onder andere in dat we niet maaien van 1 april tot 1 juni, en daarmee helpen we de weidevogels.”