Veehouder Erik Immink:
“De dierenarts gaf aan dat mijn koeien blauwtong hadden. Dankzij koe monitoring was ik er hartstikke vroeg bij.”
Alle alarmbellen af
De kleinste veranderingen in individueel koe gedrag zijn vaak moeilijk te signaleren in een koppel. Toch wordt steeds duidelijker hoe belangrijk het is deze veranderingen wel serieus te nemen en deze attentie koeien te onderzoeken. Nederland en België zijn ook dit jaar weer in de greep van het Blauwtong virus. Immink: “Vaak heb je niet meteen door dat je koeien iets onder de leden hebben, maar deze zomer kreeg ik ineens allerlei meldingen via mijn SenseHub app binnen. Veel meer dan normaal. Bij alle meldingen zag ik een forse afwijking in het herkauw-, vreet en activiteitsgedrag. Die drie sensordata lieten echt een trendbreuk zien. Toen gingen bij mij wel even alle alarmbellen af. Ik heb daarop de dieren apart gezet onderzocht en direct geschakeld met mijn dierenarts. Zijn diagnose wees uit dat mijn koeien blauwtong hadden. Zonder SenseHub had ik nooit zo snel deze dieren kunnen onderzoeken en kunnen zien dat er wat aan de hand was.”
Terugval in herkauw-, vreet- en activiteitsgedrag
“Vanaf het moment dat ik wist dat er wat gaande was in de koppel, hield ik de data van SenseHub nauwlettend in de gaten. Juist dan is individuele koemonitoring goud waard. Enkele koeien bleven voldoende vreten en herkauwen, maar er waren er ook een paar die een terugval kregen in hun herkauw-, vreet en activiteitsgedrag. Die heb ik direct onderzocht en behandeld met een onstekingsremmer. Eén koe bleef echt achter ten opzichte van de rest. Die heb ik uit de koppel gehaald.”
Vroeg behandelen voor beter resultaat
Ook dierenarts Simon Hakkesteegt van Dierenartsenpraktijk Schagen is positief over de gezondheidsmeldingen van SenseHub. “Voor alle aandoeningen geldt: hoe sneller je erbij bent, hoe beter dat is voor het dier en ziekteverloop. Als je longontsteking pas na 4 of 5 dagen bij een koe vaststelt, is de kans groot dat het chronisch wordt. Ook voor blauwtong is een zo vroeg mogelijke diagnose van belang. Vroeg behandelen met een ontstekingsremmer maakt het resultaat beter. De kans is dan veel groter dat een koe actiever is, blijft vreten en geen energietekorten krijgt. Je helpt je koeien er sneller doorheen en je kunt chronische klachten voorkomen. Hoe eerder we een individeel dier in de gaten krijgen hoe beter.”
Alles onder controle
Met SenseHub maak je afwijkingen in het gedrag van dieren in de koppel zichtbaar. Het voordeel is dat je er als veehouder heel vroeg bij bent. Een paar dagen eerder behandelen, biedt echt tal van voordelen”, weet Hakkesteegt uit ervaring. Immink sluit zich hierbij aan: “Dankzij SenseHub had ik razendsnel door dat er wat aan de hand was in de stal. Ik kon meteen onderzoek doen, ingrijpen en behandelen. Door te monitoren heb ik het gevoel dat ik alles onder controle heb. Dat werkt heel prettig”, besluit Immink.
Bel ons voor een afspraak om te kijken hoe SenseHub werkt bij een bedrijf bij u in de buurt of neem contact op voor meer informatie!
BNL-SHB-241100001© 2024 Merck & Co., Inc., Rahway, NJ, Verenigde Staten en haar dochterondernemingen. Alle rechten voorbehouden.
Tekst: SenseHub
Beeld: SenseHub